Конфликтът в Украйна влезе в осмия си месец, арсеналите на

...
Конфликтът в Украйна влезе в осмия си месец, арсеналите на
Коментари Харесай

Bloomberg: Войната в Украйна опразни европейските арсенали

Конфликтът в Украйна влезе в осмия си месец, арсеналите на европейските страни, които доставяха оръжия на Киев, са изчерпани и може да отнеме години на производителите на отбранителни продукти да запълнят тази празнота , проучва американската осведомителна организация Bloomberg.

Страните от НАТО приканват фирмите да усилят производството, както за по-нататъшни доставки за Украйна, по този начин и за попълване на личните им оръжейни хранилища на фона на нарасналото се напрежение, споделят източници, осведомени с въпроса. По-рано съветският президент Владимир Путин на фона на многочислените провали на армията му в Украйна.

От началото на съветското навлизане в Украйна през февруари съдружниците към този момент са изпратили в Киев оръжия, муниции и съоръжение за милиарди долари. Това сложи тежко задължение върху личните им ресурси от муниции, изключително 155-милиметрови артилерийски снаряди, от които единствено Съединени американски щати са дали на Украйна повече от милион .

Отбранителните компании в Съединени американски щати и Европа оповестяват за растеж на поръчките за противовъздушна защита и противотанкови оръжия, наред с друго съоръжение, а държавните управления от ден на ден признават, че Украйна евентуално ще се нуждае от военна поддръжка най-малко за няколко години . Но бързото разширение на производството след десетилетия лимитирани поръчки няма да бъде елементарно.

Докато спорът се проточва, сътрудниците на Украйна може да се изкушат да понижат поддръжката заради фокуса върху личната си сигурност. Това е изпълнено с различия, от които Путин сигурно ще се възползва - дружно с спирания на енергийните доставки за Европа. С изключение на ракетни установки за залпов огън, съдружниците изпращат главно оръжия и танкове от руската епоха в Украйна, а запасите им от тях към този момент са на привършване.

Рано или късно те ще би трябвало да бъдат сменени от съвременни оръжия. В същото време самите членове на НАТО се нуждаят от повече оръжия, с цел да засилят наличието на Алианса на източния фланг.

Министрите на защитата ще се срещнат тази седмица в Брюксел, с цел да обсъдят тези въпроси, след среща на националните шефове по въоръженията в края на септември. " Натрупването на ресурси на НАТО ще ни разреши да продължим да поддържаме Украйна и за напред ", сподели генералният секретар Йенс Столтенберг след тази среща.

Въпреки това може да минат години, преди предлагането да се изравни с търсенето: отбранителните компании се натъкнаха на спънки и не могат фрапантно да разширят производството до нужния мащаб. Европейските отбранителни компании също ще би трябвало да сменят поточните линии: след Студената война доста страни понижиха военните бюджети, само че в този момент фокусът се измести назад към решения, които към този момент са работили в Украйна.

Общите военни разноски на Европа и Канада през 1990 година са били 310 милиарда $, само че по-късно са намалели за две десетилетия, съгласно НАТО. Едва след 2014 година и съветската анексия на Крим разноските започнаха да порастват още веднъж.

" Ние работим в този режим от десетилетия и в този момент внезапно започнахме изцяло друга игра ", разяснява Буркард Шмит, шеф по сигурността на Европейската асоциация на аерокосмическата и отбранителната индустрия. " Трябва да увеличим производството и тези големи старания лишават време, тъй като всичко би трябвало да бъде преконфигурирано. "

Компаниите също по този начин изпитват усложнения при доставката на редица полупроводници и редкоземни метали, както и дефицит на квалифицирани служащи.

В телефонен диалог на 26 април с анализатори основният изпълнителен шеф на  " Райтеон "  Грег Хейс сподели, че новите поръчки за ракети " Стингър " и противотанкови муниции " Джевлин " няма да дойдат най-рано до 2023 година, отбелязвайки компликации при доставката на нужните материали. И двете оръжия помогнаха на Украйна да отблъсне настъплението на съветските войски.

" За страдание, Министерството на защитата не е придобивало " Стингър " от 18 години и някои съставни елементи към този момент не се създават ", сподели тогава Хейс. Той акцентира, че " Райтеон " ще би трябвало да преработи електрониката на ракетата и че " това ще отнеме известно време ". През май американската войска разпореди на компанията контракт на стойност 624 милиона $ за производството на 1300 ракети " Стингър ", който съответно включва ограничения за " унищожаване на остаряването, модернизиране на основни съставни елементи и ускорение на производството ".

А на 20 юли опасенията по отношение на доставките и дефицита на квалифицирани служащи бяха повторени от основния изпълнителен шеф на " Дасо Авиейшън " Ерик Трапие, ​​подчертавайки, че увеличението на производството на изтребители ще отнеме най-малко една година.

" Ако би трябвало да ускорим, ще ускорим, само че това също лишава време, сподели Трапие. Не можем просто да щракнем с пръсти и да произведем нови изтребители. "

Въпреки че съдружниците към момента не са разположили създадени на Запад бойни самолети в Украйна, в разбор на дефицита на вложения в защитата през май Европейският съюз предложи на членовете си да модернизират своите флотилии от многоцелеви изтребители. Предложено е също да се актуализира и разшири арсеналът от съществени бойни танкове и бронетранспортьори, както и да се закупят фрегати, подводници и високотехнологични кораби, обединени в единна мрежа.

Властите би трябвало да обмислят доста добре потребностите си от оръжия, тъй че фирмите да могат да работят за бъдещето. В същото време държавните управления не би трябвало да отиват в другата прекаленост, тъй че оръжията да изостават в складовете: срокът на валидност на някои типове оръжия е стеснен.

Това излезе на напред във времето през август, когато испанският министър на защитата Маргерита Роблес сподели, че нейното държавно управление няма да изпрати обещаните танкове " Леопард " в Украйна, тъй като е открило, че те са в неприятно положение след години безучастие .

" Индустрията в нашата страна и по света желае да знае дали има резистентен и дълготраен проект за произвеждане ", сподели ръководителят на отдела за публични поръчки в региона на защитата на Съединени американски щати Уилям Лаплант след среща на националните оръжейни шефове. Ние не желаеме да се окажем в поговорката " ту има - ту няма ": изпадаме в суматоха, усилваме производството и тогава рецесията ще отмине и още веднъж ще се върнем към минималното произвеждане.

Лаплант означи, че съдружниците разискват по-ясни и по-единни стандарти. Това ще разреши по-специално потреблението на артилерийски муниции от друго произвеждане. Освен това страните обмислят взаимни покупки, с цел да усилят размера на поръчките за военно-промишления комплекс.

Въпреки че разноските за защита се трансфораха в приоритет с началото на съветската специфична експанзия в Украйна, не се знае какъв брой дълго ще продължи това, изключително в Европа, защото тя е изправена пред енергийна рецесия тази зима, сподели Луси Беро-Судро, шеф на военните стратегия за разноски и произвеждане на оръжия в Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира.

Държавите ще би трябвало да усилят разноските още повече, в случай че не желаят да изостават от Китай във връзка с вложенията в нови технологии, сподели тя.

" Като се има поради нашата комплицирана икономическа обстановка, компромисите са неизбежни ", заключи Беро-Судро. " Европейските държавни управления са изправени пред сложни решения. "
 Борел предизвестява за привършване на оръжейни ресурси в Европейски Съюз
Борел предизвестява за привършване на оръжейни ресурси в Европейски Съюз

Страните членки би трябвало да попълнят арсеналите си, най-хубавият метод да го създадат е заедно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР