Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят доста

...
Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят доста
Коментари Харесай

Мария Пиргова: Амбициите на Радев са свързани с бъдещ политически проект, но не виждам къде ще се позиционира

Конфликтът на президента Румен Радев с партиите, които водят много недалновидна политика и във връзка с него, ще му свърши може би добра работа за бъдеща партия. Това разяснява в афира на аленият политолог проф. Мария Пиргова.

" Това ще бъде добра основа президентът да се разграничи от актуалните партии и да направи лична нова. Това, което мен ме тормози в този случай е, че президентът не знае каква ще бъде неговата партия. Президентът не трябва да клони нито в ляво, нито в дясно, само че въпреки всичко той беше общественият президент, мисля че в този момент политиката му е склонна да бъде дясна, най-малко той споделя, че не е ляв. Той би трябвало да застане, в случай че прави партия, в центъра, само че не виждам към него задоволителен потенциал - екип не виждам, не виждам послания, които да го сродяват повече с хората.

Вярно е, че понякога прави мощни речи, по този начин възбужда националното схващане, само че оттова нататък ми се коства, че ще му бъде много мъчно, тъй като той не демонстрира екипност, не демонстрира диалогичност. Той е в борба с всички парламентарни партии, само че не може да не демонстрира диалогичност с други извънпартийни формирования. Но като цяло мисля, че неговите упоритости са свързани с предстоящ политически план ", счита проф. Пиргова.

Според нея престрелките сред президент и ръководещи са " естествена битка за власт в една страна с разделяне на управляващите ".

" Навсякъде където има разделяне на управляващите следим борба за повече позиция, взаимозависимост към този момент от кондицията на Народното събрание, президента, институциите. Аз мисля, че нищо ненормално няма в това. Казвате, че президентът е упрекнат в това, че желае да резервира службите. Разбира се, че ще желае да ги резервира. Разбира се, че държавното управление ще желае, в случай че има повече легитимност, да вземе за себе си надзор върху повече власт. Така че това са борби като част от политическия развой, те са на всички места, те са в България, пазят се разнообразни позиции и ние не можем да ги преглеждаме единствено като кавги. Това е част от политическия развой.

Да, една институция може да вземе повече власт, да има повече въздействие. Ето, в този момент президентът се употребява със своята легитимност, която е над 50%. Неговият директен избор по Конституция му дава опция да приказва от името на нацията. Така че взаимните обвинявания, те са част от процеса. Разбира се, те би трябвало да бъдат в границите на институционалната просвета ", сподели още политологът.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР