Конфликтът между властите на Унгария и Украйна стигна до точката,

...
Конфликтът между властите на Унгария и Украйна стигна до точката,
Коментари Харесай

Унгарците поставиха диагноза на Зеленски

Конфликтът сред управляващите на Унгария и Украйна стигна до точката, в която ръководителят на унгарския парламент сложи под въпрос психологичното здраве на Зеленски. По-рано Будапеща реализира заличаването на патриарх Кирил от листата със наказания на Европейски Съюз. Защо унгарците взеха решение да пазят съветското православие и за какво изпитват злост към Украйна?

Отношенията сред Будапеща и Киев се утежниха внезапно при президента Петро Порошенко, когато украинските управляващи взеха решение да изключат езиците на всички национални малцинства от учебните заведения, като се изключи кримчаците, караимите и кримските татари (тоест народите на съветския Крим), в това число и на унгарците от Закарпатието. Оттогава унгарците на Унгария блокират всички действия под егидата на Съвета Украйна-НАТО, което обаче не пречеше на евроатлантическата политика на украинското управление.

До лятото на 2022 година „ хладът в връзките “ стана по-силен до точката на заледяване - и страните минаха към личностни обиди. Миналия уикенд, в изявление за „ Хир-ТВ “, ръководителят на унгарския парламент Ласло Кьовер изрази мнение, че украинският президент Владимир Зеленски има психологични проблеми.

„ Не си припомням водач на страна, нуждаеща се от помощ, да се осмели да приказва против някого по метода, по който го прави президентът Зеленски, освен против Унгария, само че даже и против немския канцлер. Тези, които имат потребност от помощ, молят за нея, въпреки и настойчиво, само че учтиво, без претенции и закани. Те заплашват враговете, а не тези, с които желаят да се сприятеляват “, сподели по-специално той.

Украинското външно министерство отговори в духа на " Не! Ти! " и предложи на Кьовер да разгласява уверение за личното си психологично здраве.

Няма какво да кажем за здравето на ръководителя, само че Кьовер е уважавана персона в Родината си – нещо с което от в Украйна Зеленски преди началото на специфичната интервенция не може да се похвали. Той служи като ръководител на Народното събрание четвърти следващ мандат и освен съставлява партията на власт - ФИДЕС, която има конституционно болшинство, само че е и един от най-старите сътрудници на премиера Виктор Орбан - те основават партията дружно през 1988 година

Тогава тя беше малко по-различна партия - демократична, внезапно прозападна, антируска и атлантистка, типична клиентела на Съединени американски щати в Източна Европа. Между 1998 и 2002 година, когато Орбан и Ко поемат властта за първи път, Будапеща става член на НАТО, а унгарските медии се задавят от русофобия.

Но с течение на времето по-голямата част от партията, водена от Орбан, мина на позициите на народен консерватизъм и народен нарцисизъм, заради което е в нескончаем спор със структурите на Европейски Съюз.

Под ръководството на трансформирания ФИДЕС страната получи нова конституция, съгласно която обвързване на националното държавно управление е да се грижи за всички етнически унгарци като цяло, без значение от тяхното поданство. Членовете на унгарската диаспора в чужбина даже получиха право да гласоподават на националните маджарски избори.

Това беше проекция на мощното неодобрение на доста патриотично настроените унгарци от техните държавни граници, образувани вследствие на двете международни войни. Първата им връща суверенна държавност, само че унгарците се считат за част от Австрия, вследствие на това губещи, тъй че земите им са видимо орязани.

Това тласка унгарците към по-нататъшен съюз с Хитлер в името на териториалното уголемение. Освен това те се бият против Червената войска до самия край, тъй че просто никой не се интересува от тяхното мнение за следвоенните граници..

Просто казано, унгарският интерес към Закарпатието е тип реваншизъм, въведен в унгарската конституция. И тази конституция всъщност не разрешава на Будапеща да си затваря очите за „ украинизацията на Закарпатието “.

Към днешна дата военнополитическата обстановка в района ескалира толкоз доста, че Орбан още веднъж реши да поправя главния закон на страната. И не е нужно да сте параноични, с цел да забележите, че това е подготовка за възможен разпад на Украйна и делене на нейните територии. Вероятността в един миг унгарската войска да вземе под закрилата 150-хилядното унгарско население на Закарпатието към този момент не е нулева.

Друга значима част от общия декор е фактът, че Будапеща се бори като лъв против шестия пакет наказания на Европейски Съюз против Руската федерация. По-специално с помощта на него рестриктивните мерки отпаднаха за именития от руско време петролопровод " Дружба ", по който черното злато се доставя в Унгария.

Между другото, този обект свършва в Германия. Оттук и съмненията в европейските медии, че правилен на тактиката си Берлин е решил да се скрие зад тила на Будапеща, знаейки, че закриването на „ Дружба “ е неприемлива мярка.

Санкциите и съветските контрасанкции са кост в гърлото на национал-егоиста Орбан откогато бяха въведени през 2014 година Той постоянно ги подлага на критика и очевидно се тревожи за загубата на съветския пазар от унгарските фермери - неговия целеви електорат - само че стартира интензивно да ползва правото на несъгласие в границите на Европейски Съюз едвам в този момент, когато беше изцяло притиснат. Примери за това са петролопроводът " Дружба " и заличаването на патриарх Кирил от РПЦ от листата на тези, против които Брюксел постанова лични наказания.

Зеленски персонално изиска Кирил да бъде включен в листата на Европейски Съюз и европейците възнамеряваха да удовлетворят това искане. Те не считат за добродетел такова завземане на европейската цивилизация като разделянето на църквата и страната. В западния свят има както страни с държавна вяра (например Гърция и Дания), по този начин и страни, където глава на държавната черква е формалният държавен глава - монархът (например Англия и Норвегия).

„ Изключването на патриарх Кирил демонстрира рестриктивните мерки на външната политика, учредена на единогласие “, оплаква в този момент Жозеп Борел, висш представител на Европейски Съюз за външната политика и политиката на сигурност. Според него религиозните водачи не би трябвало да бъдат „ защитавани от отговорност “.

През последните месеци Борел се трансформира от човек с подчертана злост към Русия до основния „ ястреб “ в Брюксел (с изключение на тези, които работят в апарата на НАТО). Изглежда, че в случай че беше негова воля, всеки, който има съветски паспорт в джоба, ще мине под самостоятелни (а освен секторни) наказания. Но даже в тази ситуация на Кирил това би било преход оттатък „ алената линия “ в региона освен на политиката, само че и на морала.

Малко евентуално е патриархът в обозримо бъдеще да напусне Русия, изключително в западна посока. Но приказваме за нищо по-малко от духовния лидер на най-голямата православна черква в света, чието паство в този момент живее по целия свят и е изключително многочислено тъкмо в Европа.

Сега опцията за пастирска задача на запад от Калининградска област зад Кирил е официално непокътната – с помощта на Орбан. Унгарският министър председател направи това не поради православието, не поради Русия или руснаците, а поради себе си и християнството като цяло.Сега той твърди, че е основният кръстоносец на Европа, игнорирайки всички схизми в християнството, в случай че не като набожен, а като политик.

Този eкуменизъм на унгарския националист Орбан произлиза от националното създаване на унгарците. Те се преселват в Европа, бидейки езичници, одобряват християнството по-късно от руснаците да вземем за пример и до ден сегашен изповедта за тях е второстепенна във връзка с езика и етноса, защото не сплотява, а разделя.

Само малко повече от половината унгарци са католици. Самият Орбан принадлежи към много голямота (повече от 10%) малцинство калвинистки унгарци, само че измежду народа му има лутерани, баптисти и прочут брой православни, да не приказваме за атеисти.

Оттук и държавният екуменизъм. Конституцията на Орбан споделя, че унгарците са обединени от християнството (като такова), а самият той неведнъж е призовавал Брюксел да „ пази християнските полезности от мигрантите “ – „ мюсюлмански нашественици “, обвинявайки европейските бюрократи, че „ постановат нов интернационализъм “.

Комбинацията от стопански нарцисизъм, искания за ролята на избавител на християнството и вътрешен блян по унгарските земи е в основата на политиката, която виждаме, и Орбан, който познаваме. В него няма нищо фундаментално антиукраинско или явно проруско, а има единствено дълготраен проект и твърда рационалност.

И двамата в този момент са дефицитни в европейския хайлайф, в това число тези водачи, които наподобяват душевен добре.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР