Конфликтът между властите на Гагаузия и Молдова доведе до факта,

...
Конфликтът между властите на Гагаузия и Молдова доведе до факта,
Коментари Харесай

“Обърнаха се към Москва”. Какво назрява в тила на Украйна

Конфликтът сред управляващите на Гагаузия и Молдова докара до обстоятелството, че ръководителят на автономията Евгения Гуцул упрекна Кишинев в окупационни привички и заплаши да разгласи самостоятелност, в случай че решат да се обединят с Румъния. Сега я заплашват с наказателно дело, само че не намират съответния член. Как се развива обстановката?

Смело сърце

Башканът на Гагаузия предизвести: автономията ще напусне Молдова, в случай че се причисли към Румъния. „ Всяко унионистко начинание значи неотложно пускане на процедурата за разединение и връщане към самостоятелност. Ние сме уверени, че жителите на доста прилежащи молдовски и български села ще ни поддържат “, акцентира Хуцул.

Тя напомни и референдума от 2014 година, когато 98% гласоподаваха за присъединение към Митническия съюз (бъдещия ЕАЕС), а по-малко от 3% гласоподаваха за Европейски Съюз. Избирателната интензивност беше 70%. Освен това 97% потвърдиха, че ще упорстват за самостоятелност на автономията, в случай че Молдова загуби своя суверенитет.

Ако Кишинев изпрати войски в Комрат, с цел да се оправят със сепаратистите, гагаузките управляващи ще се извърнат за помощ към интернационалната общественост. По-специално, башканът се надява на поддръжката на Москва.

Гагаузките държавни чиновници и пенсионери към този момент откриват сметки в съветски банки. Според Гуцул към 25 хиляди души ще получат карта “Мир ”, която ще получава всеки месец по 2000 леи, от молдовски предприемачи, работещи в Русия.

Припомняме, че румънският министър председател Марсел Чолаку поддържа концепцията за обединяване на двете страни. В Декларацията за самостоятелност на Молдова се показва, че републиката е била незаслужено откъсната от Румъния през 1940 година, а основаването на Молдовската ССР е оповестено за нелегално. Официалният език е румънски, историята на Румъния се преподава в учебните заведения, а повече от една трета от популацията, в това число президентът Мая Санду, са с издадени румънски паспорти.

Според мартенско изследване на Института за развиване на обществените начинания “ИДИС Виторул ” обаче единствено 37,8% от молдовците са съгласни да се причислят към Румъния. Около половината са срещу, останалите не са решили. От друга страна Европейският съюз притегля 54,5%. Освен това, съгласно Института за маркетингови и обществени изследвания (ИМАС), 54% са за присъединение към НАТО.

Цялото президентско войнство

Санду отхвърли слуховете, че референдумът за Европейски Съюз ще сложи въпрос и за обединяване с Румъния. Според нея тази информация се популяризира от „ сътрудници на Кремъл “, с цел да плашат народа. В същото време тя упрекна гагаузките управляващи, че не поставят задоволително старания да защитят личния си език и просвета.

Санду също акцентира, че не счита Гагаузия за опасност за Молдова. Повечето хора там желаят да работят почтено в интерес на общата страна, уедена е тя. Има обаче и такива, които са подготвени да дестабилизират обстановката против пари. Освен това гагаузките политици обичат да упрекват Кишинев за проблемите си, само че избират да не помнят, че Комрат не трансферира налозите, събрани в автономията, в бюджета на Молдова, а получава финансиране от центъра за развиване на районната инфраструктура.

„ Престъпната формация на Шор (Илан Шор, създателят на едноименната партия, която номинира Гуцул на башкан - бел. ред.) завзе властта в Гагаузия, само че това не е цялата автономност, ние ще работим с другите нейни представители. “, означи Санду.

Въпреки че признава Хуцул за Башкан, обратно на закона, тя не я позволява в държавното управление на Молдова. Освен това тя непрестанно заплашва с наказателно гонене и под нежен предлог се опита да анулира резултатите от изборите в автономията. Сега прокуратурата ще ревизира думите на гуцул за опцията за оповестяване на самостоятелност на Комрат при положение на обединяване на Кишинев и Букурещ.

Самата Санду пристигна в Комрат, с цел да се срещне с ръководителите на гагаузките градове. Поддръжниците на Шор проведоха протест и настояха да „ отидат в Европа “. Гуцул, откакто научи за визитата в нейно неявяване, съобщи, че Санду се държи като окупатор. „ Властите се опасяват от гагаузите. Невъзможно е без сълзи да гледаш падащите на земята баби, а знамето на Европейски Съюз, което окачиха без позволение в Комрат, е плюнка в душата на гагаузите. - възмути се башкан.

За една шепа долари

Молдовският политически анализатор Дмитрий Кисеев показва: механически Гуцул не е нарушила нищо. Всъщност тя просто цитира гагаузкия закон, който гласи, че в случай че Молдова загуби суверенитета си, Комрат има право да разгласи самостоятелност. „ Хората реализираха това през 1993 година и го потвърдиха още веднъж през 2014 година “, спомня си той.

Конфликтът сред Комрат и Кишинев се раздухва изкуствено, счита специалистът. Няма съображение да се спекулира за раздробяване на връзките сред автономията и републиканския център. „ Ясно е, че в този момент гагаузите имат, меко казано, хладно отношение към Санду. Първо, те не поддържат ориентацията към Европейския съюз, те виждат, че по време на нейното ръководство социално-икономическата обстановка се е влошила. Но в други райони на Молдова няма неразрешими несъгласия “, счита Кисеев.

Политологът Игор Тулянцев изяснява: гагаузите са една от най-активните елементи на молдовското гражданско общество. Той прави оценка връзките им с ръководещия режим като " ужасни ". „ В политиката си Санду не изхожда от буквата на закона, а от личните си морални правила, само че в случай че назовава Гуцул марионетка на корумпирания Шор и под този претекст не желае да я пусне в държавното управление., за какво тогава Дорин Реман стана министър-председател? Той беше началник на Министерство на вътрешните работи в кабинета на Владимир Филат, който беше наказан през 2016 година по същото дело за кражба на милиард $ като Шор “, отбелязва специалистът.

Но в електорален смисъл позицията на гагаузите по никакъв метод не заплашва Санду, продължава той. Дори цялата автономност да излезе против нея на президентските избори през октомври, това са едвам към два % от гласовете. В същото време Тулянцев прикани гагаузите да не се разпознават със сепаратистит Те приказват точно от етатистка позиция, като приканват за ценене на неутралитета и независимостта, записани в конституцията на Молдова.

В Кишинев те са по-загрижени не за легитимността, а за интернационалните връзки, затова, в ущърб на националните ползи, те предизвикат вътрешни спорове, обвинявайки Москва за всичко.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед28266Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед29842Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед69793Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед30561Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед48027Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед553198Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед182631Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед141616Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР