Конфликтът между частната военна компания “Вагнер и руското министерство на

...
Конфликтът между частната военна компания “Вагнер и руското министерство на
Коментари Харесай

Пригожин започна да пленява руски офицери

Конфликтът сред частната военна компания “Вагнер ” и съветското министерство на защитата продължава да ескалира и от словесни престрелки се мина към действителни.

Войници на ЧВК „ Вагнер “ са влезнали в къс пердах с военнослужещи от съветската войска, откакто са били обстреляни покрай село Семигорие, близо до Бахмут на 17 май. Това заяви пресслужбата на Евгений Пригожин, предава Сега.

Преди ден Пригожин заяви, че пътят, по който ЧВК „ Вагнер “ се е изтегляла от Бахмут, е бил съзнателно миниран от силите на съветското министерство на защитата. Сега пресслужбата му разкри детайлности. Според първичния отчет на „ вагнеровците “ на 17 май те виждат, че по някаква причина групи от военните на Министерството на защитата минират пътища в тила на ЧВК „ Вагнер “. При опит за неутрализиране на мини и противотанкови мини бойците на частна военна компания са били обстрелвани от позициите на Министерството на защитата. Автомобилът „ Урал “, принадлежащ на ЧВК, е развален, моторът му е продънен.

Според отчета бойците от неговата частна военна компания са „ подхванали ответни ограничения за унищожаване на експанзията и задържане на военнослужещи от съветското министерство на защитата ”. Лидерът на тази група е бил офицер от Министерството на защитата на Руската федерация, пълководец на мотострелкова бригада, подполковник, който е бил в нетрезво положение.

Пригожин сподели, че се води следствие на случая, като доста обстоятелства не са обществени.

“Вагнер ” популяризира и видео на пленения, който се оказа командирът на 72-ра мотострелкова бригада подполковник Роман Веневитин. В него подполковникът (който е със строшен нос) признава, че е обезоръжил групата за бързо реагиране на ЧВК „ Вагнер “ и по-късно е дал заповед да се стреля по военния „ Урал “ с бойци от частна военна компания. Той споделя, че е направил това поради персонална омраза и в нетрезво положение. По думите на мъжа с него е имало 10-12 военнослужещи. На въпрос по какъв начин да характеризира дейностите си, подполковник Веневитин след дълга пауза отговори: „ Виновен “.

Етикети: ВагнерВойната в УкрайнаЕвгений Пригожин
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР