Конфликтът между Азербайджан и Армения продължава да се задълбочава –

...
Конфликтът между Азербайджан и Армения продължава да се задълбочава –
Коментари Харесай

Азербайджан и Армения с взаимни обвинения за атаки над цивилни райони

Конфликтът сред Азербайджан и Армения продължава да се задълбочава – двете страни насочиха взаимни обвинявания  атаки на цивилни региони в задеветия ден от сраженията за Нагорни Карабах.

Стотици починаха в последния конфликт в противоречивата зона, която съгласно интернационалното право принад.egr на Азербайджан, само че е обитаема и ръководена от етнически арменци, съобщи „ Ройтерс “.

Боевете станаха по-интензивни през уикенда, а вероятностите за преустановяване на огъня наподобяват още по-далечни след безкомпромисната тирада на президента на азерите, Илхам Алиев в неделя. В послание към нацията той съобщи, че силите на страната напредват и завземат земи, които са били изгубени от етническите арменци през 90-те години на предишния век. „ Азербайджан има едно условия и това е освобождението на териториите му. Нагорни Карабах е територия на Азербайджан “, съобщи президентът.

Сраженията сред страните се смятат за най-смъртоносните в Южен Кавказ от повече от 25 години насам и породиха световно терзание за стабилността на региона, имайки поради опцията други районни сили да бъдат въвлечени в спора – Русия разполага с военна база в Армения, а Турция неколкократно изрази поддръжката си към Азербайджан и на бойното поле, и на масата за договаряния. Европейски Съюз обаче насочи предизвестия към Анкара да не се намесва в казуса.

Миналата седмица водачите на Русия, Съединени американски щати и Франция желаеха неотложно помирение в качеството си на съпредседатели на Минската група на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). В свое взаимно изказване те оповестиха, че ще подхващат серия от начинания в тази посока допустимо най-скоро.

От Нагорни Карабах оповестиха, че азерските войски са нанесли ракетни удари по административния център Степанакерт, до момента в който Азербайджан съобщи, че Армения е изстреляла ракети по няколко други града.

Вчера поради офанзивите в Ганджа, втория максимален азерски град, е умрял минимум един жител, а други четирима са били ранени, съобщи „ Гардиън “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР