Конфликт в Судан: Размах на грабежи в Хартум, докато собствениците на жилища бягат

...
От обувки с високи токчета до телевизори, дизайнерски дрехи до
Коментари Харесай

От обувки с високи токчета до телевизори, дизайнерски дрехи до бобови зърна - стоки, плячкосани от домове и фирми в по-богатите части от засегнатата от войната столица на Судан сега се парадират в някои от най-бедните му квартали.

С натоварването на автобусите и самолетите около два милиона души избягаха от Хартум и съседните градове Омдурман и Бахри, след избухването на конфликт през април между армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка (RSF).

Много престъпни групировки - и някои хора които просто се нуждаеха от пари - след това нахлуха в домовете, магазините и фабриките им, опаковайки всеки възможен артикул в кутии и кошници, преди да се върнат пеша - или в някои случаи да яздят обратно на магаретата си - към своите квартали в покрайнините на столицата.< /p>

Ограбването продължи с месеци и продължава до ден днешен, тъй като законът и редът са нарушени, като нито един от полицейските участъци, работещи в столицата, не е разтърсван ежедневно бомбардировки, обстрели и стрелба между враждуващите сили.

Нечестно спечеленото богатство е изложено на показ в части от Омбада и ал-Таура - бедни квартали, които добре- бедните на Хартум винаги се колебаеха да влязат, отчасти поради страх от въоръжените банди, които действат там. честни хора, които идват от най-бедните общности в Судан. Те всъщност не бяха в състояние да хванат автобуси или самолети за друга държава и останаха.

Те също станаха жертви на войната - 25 души бяха убити, след като снаряди паднаха в квартал в Омбада миналия месец.

Без надеждни данни оценките за броя на хората, които живеят в Омбада и ал-Таура, варират от стотици хиляди до милиони.

Домовете им са били построени от кал, дърво и парчета плат, преди да бъдат разрушени от режима на тогавашния президент Омар ал-Башир през 90-те години - и отново в началото на 2000-те - тъй като те се считат за "неправилни" сгради.

В крайна сметка повечето жители успяха да построят домове с тухли, въпреки че някои къщи от кал все още съществуват.

Източник: bbc.com


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР