Конфликт между Китай и Тайван може да има катастрофален ефект

...
Конфликт между Китай и Тайван може да има катастрофален ефект
Коментари Харесай

Как Китай може да наруши доставките на лекарства в Европа

Конфликт сред Китай и Тайван може да има пагубен резултат върху доставките на жизненоважни медикаменти от Китай за Европа , предизвестиха производители на медикаменти, основани на континента, предава „ Politico “.

„ Кризата в Тайван може да докара до цялостен дефицит на някои медикаменти. Ситуацията може да стане трагична “, съобщи Роберта Пицокаро , която е отпред на “Olon ” , компания, основана в Милано, която създава към 300 разнообразни фармацевтични съставки, които влизат в състава на готовите медикаменти.

През последните години напрежението по отношение на статута на Тайван нараства . Островната страна е самоуправляваща се, само че Китай я счита за част от своята територия и организира огромни военни учения в региона. Съединени американски щати от своя страна дават обещание да защитят острова при положение на инвазия. Въпросът до каква степен Европа би се присъединила в възможен спор е отворен, само че веригите за доставки на медикаменти и други значими артикули на континента надали ще останат незасегнати .

Широкият 180 км Тайвански пролив, който разделя двете страни, е един от най-натоварените транспортни пътища в света и е маршрут за превозване на медикаменти и фармацевтични съставки. Перспективата за евентуално налагане на наказания , каквито бяха наложени на Русия след нашествието в Украйна, всява ужас измежду доста пациенти и производители на медицински артикули.

„ Ако Китай нападне Тайван, а ние му наложим наказания като на Русия, фармацевтичният пазар ще се преобърне с главата надолу. Всички знаят това, само че може би съзнателно не го споделят. Нямаме доста други възможности, “, споделя Паоло Негрисоли , основен изпълнителен шеф на фармацевтичния производител „ Flamma Group “ .

Ограничителни ограничения

През последните 20 години Китай се трансформира във фармацевтична мощ , защото по-свободното контролиране на околната среда, евтината работна ръка и икономиите от на локално равнище му разрешиха да господства в производството. Това му дава преимущество пред европейските му съперници.

Страната е главен производител на по-стари немаркирани медикаменти , които се употребяват рутинно в лечебните заведения на редица други страни. Антибиотиците да вземем за пример от ден на ден се разпореждат на външни реализатори от Азия, като Китай господства. Нацията е превзела и пазара на главните съставки , които се употребяват за производството на пеницилин. Китай е основен експортьор и в други категории , като да вземем за пример медикаменти за контролиране на кръвното налягане или болкоуспокояващи. Той също по този начин доставя европейската фармацевтична индустрия с основните съставки , употребявани за производството на по-широко многообразие от медикаменти.

Данните от промишлеността демонстрират, че Европа създава единствено една четвърт от дейните фармацевтични съставки в света, което е спад от половината от създаваното количество през 2000 година. В резултат на това континентът все по-често разчита на импорт . В същото време Китай и Индия създават повече от половината, като Индия разчита на Китай за своите първични материали. Според изследване, извършено от компанията за пазарни изследвания IQVIA по поръчка на Европейската група за фини химикали, Европа зависи от Азия за три четвърти от фармацевтичните си съставки и химически прекурсори, като по-голямата част от тях (70%) се доставят от Китай.

Понастоящем доста фармацевтични съставки към този момент се създават единствено в Азия , а някои от тях само в Китай , разкри Пицокаро. Тя твърди още, че компанията ѝ може да издържи „ известно време “ със съществуващите ресурси, само че няма да мине доста време, преди да стартира да се усеща дефицит.

В други области, като измежду които производството на микрочипове, Европа към този момент е почнала да подхваща ограничения за подсилване на индустриалните си благоприятни условия . Подобни старания обаче към момента не са положени в региона на фармацевтичното произвеждане.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР