Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза,

...
Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза,
Коментари Харесай

Бъдещето на Европа: първият дебат по препоръките за Конференцията приключи

Конференцията за бъдещето на Европа е в заключителната си фаза, след състоялото се предишния уикенд разискване на проектопредложения за рекомендации по всички тематики.
Пленарната сесия и деветте работни групи започнаха работа по окончателните оферти за рекомендации на Конференцията на съвещание, което се организира на 25-26 март в Европейския парламент в Страсбург, като някои от участниците се включиха онлайн.

Предварителните планове за рекомендации, направени от ръководителите на Конференцията и представителя на жителите и подпомагани от общия секретариат, бяха разисквани от всички членове на пленарното съвещание: жители, членове на Екологичен потенциал, членове на националните парламенти, представители на Съвета, Комисията, обществените сътрудници, гражданското общество и представители на локалните и районните управляващи. Тези проектопредложения се основаваха главно на рекомендациите, направени от европейските цивилен панели, националните панели и концепциите, събрани посредством многоезичната цифрова платформа, както и на приноса от дебатите, извършени по време на пленарните съвещания на конференцията и съвещанията на работните групи.

Представяйки работата на работните групи на Европейския парламент, евродепутатите подчертаха, че даже най-амбициозните оферти на жителите би трябвало да бъдат обсъждани съществено и се ангажираха да пазят скъпата работа, осъществена от европейските жители в границите на процеса на Конференцията. В сходство с рекомендациите на жителите доста членове на Екологичен потенциал приканиха за по-силни европейски политики в области като опазване на здравето, външна политика, юноша, обучение и просвета. Според някои евродепутати Европа би трябвало да бъде по-амбициозна и да поеме водеща роля в цифровата съгласуваност, съгласно други Европейски Съюз би трябвало да поддържа своите дребни и междинни предприятия.

Повечето членове на Екологичен потенциал подчертаха, че един по-силен Европейски съюз е в положение по-добре да се оправи с войната в Украйна. Някои дефинираха съветското настъпление като преломен миг за бъдещето на Европа, до момента в който други приканиха Европейски Съюз да бъде по-добре квалифициран против бъдещи рецесии.

Видеозапис от срещите на работните групи е наличен на мултимедийния център на Парламента.

Видеозаписи от пленарните съвещания могат да бъдат проследени на следните връзки:

Представяне на националните събития, принос на заинтригуваните страни
По-силна стопанска система, обществена правдивост, работни места; Младеж, обучение и култура; Цифрова промяна
Европейска демокрация; Ценности, права, правила на правовата страна, сигурност
Изменение на климата, околна среда; Здравеопазване
Ролята на Европейски Съюз в света; Миграция
Следващи стъпки

Следващата пленарна сесия е планувана за 8-9 април в Европейския парламент в Страсбург, където работните групи ще показват своите консолидирани оферти за рекомендации. Очаква се пленарното съвещание да показа окончателните си оферти за рекомендации посредством консенсус на Изпълнителния съвет в края на април, тъй че окончателният отчет на Конференцията за бъдещето на Европа да може да бъде показан на ръководителите на институциите на Европейски Съюз на 9 май в Страсбург.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР