Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и

...
Конференцията по сигурност в Мюнхен събра световния политически елит и
Коментари Харесай

Васил Терзиев: Прозрачността е най-добрият лек срещу корупцията


Конференцията по сигурност в Мюнхен събра международния политически хайлайф и за мен беше голяма чест да приема поканата за присъединяване в панела за ролята на градовете в опазването на демокрацията.

Институциите би трябвало да възстановят доверието на обществото в тях - това е една от най-важните им функции в опазването на демокрацията. Този развой стартира от откритостта, по тази причина за нас е основно да работим пред очите на хората. Няма да спра да дублирам, че прозрачността е най-хубавият лек против корупцията, декларира кметът на София Васил Терзиев във фейсбук.

В полемиката неведнъж ме питаха кое е първото най-важно нещо, което желаете да извършите? Моят отговор е: да въоръжим хората с информация, с цел да могат да вземат участие наедно с нас в ръководството на града. Без информация жителите няма по какъв начин да вземат участие в полемиките и в процесите. Започват да не имат вяра в институциите и да стават апатични.

Защото това, което наследихме, е неналичието на всякаква връзка сред жителите и общината, сред бизнеса и общината. И това явно е било преднамерено - да има община, която е мощно подвластна от централното държавно управление, региони, които зависят изцяло от централната община. Така създаваш система на цялостен надзор – без връзка, без връзка с хората. И се основават предпоставки за корупция, която е най-големият зложелател на демокрацията, акцентира Терзиев.

Развитата стопанска система пази демокрацията. Приоритетна тематика за мен е стимулирането на локалната стопанска система и по какъв начин да бъде понижено неравенството в приходите. За да понижим неравенствата, е значимо какви вложители ще притеглим. Бизнес, който да влага и да бъде виновен към обществото, да влага в обучение. Защото единствено по този начин ще имаме постоянна самостоятелна стопанска система, която работи за всички, споделя още Терзиев.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР