Конференцията Новата енергийна среда в Югоизточна Европа“, която се проведе

...
Конференцията Новата енергийна среда в Югоизточна Европа“, която се проведе
Коментари Харесай

Конференция за новата енергийна среда в Югоизточна Европа събра експерти във Вашингтон

Конференцията „ Новата енергийна среда в Югоизточна Европа “, която се организира предходната седмица във Вашингтон, събра за първи път международни водачи от енергетиката, политиката и промишлеността. Лекторите в събитието „ сглобиха “ пъзела в района, отчитайки забележителния прогрес в построяването на енергийна инфраструктура, капацитета на България и прилежащите ѝ страни да се трансфорат в енергиен център за Европа. Във фокуса на полемиката бяха и обществените вложения, както и американската тактика за развиването на енергийната карта на Югоизточна Европа, предава Built.bg.

Българската строителна компания " Главболгарстрой " изясни основната роля на частния бизнес в реализацията на стратегическите енергийни планове. 

„ Делфийският стопански конгрес “, „ Бизнес съвета за интернационално съгласие “ и „ Глобалната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ бяха уредници на събитието, чиято съществена цел е да изведе на напред във времето и изясни динамичността в енергетиката и вероятностите за публично-частни партньорства. 

Началото беше обещано от Симеон Цомокос, създател и президент на „ Делфийски стопански конгрес “, Дебора Уинс-Смит, президент и създател на „ Световната федерация на препоръките за конкурентоспособност “ в Съединени американски щати, и Гюнтер Ферхойген, вицепрезидент на Европейската комисия и европейски комисар по предприятията и промишлеността в интервала 2004 – 2010 година и ръководител на Международния съвещателен съвет на Главболгарстрой Холдинг.  



Гюнтер Ферхойген откри събитието

Тази конференция е явен сигнал към политическите водачи в Съединените щати да ускорят процеса, да го улеснят и да подсигуряват мира и стабилността в тази част на Европа. Ако не го създадем, в случай че не съумеем да запълним съществуващия вакуум, други ще го създадат даже от доста по-далече ”, сподели някогашният вицепрезидент на Европейската комисия. 

Калин Пешов, ръководител на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг, изясни за какво стратегическите обекти се нуждаят от бързината и експертизата на частния бизнес, който би трябвало да бъде сътрудник на страната по пътя на реализиране на енергийната интеграция. 



Йоанис Маниатис – министър на околната среда, енергетиката и изменението на климата в Гърция (2013- 15), Делян Добрев – ръководител на Комисията по енергетика към Народното събрание на Република България, Хауърд Гутман – някогашен дипломат на Съединени американски щати в Белгия и ръководещ шеф на Gutman Group, Джошуа Волц – заместник-помощник секретар за Европа/Евразия/Африка/Близък изток, в Службата по интернационалните въпроси към Министерство на енергетиката на Съединени американски щати и Калин Пешов – ръководител на Управителния съвет на “Главболгарстрой ”

От “Главболгарстрой ” са уверени, че бизнесът е „ горивото “, с което държавната администрация може да отговори на провокациите на времето, в което живеем. 

“Няма значение дали приказваме за зелени/възобновяеми енергийни източници, или за газ и нуклеарни мощности, частният бизнес може да бъде мотор, както във връзка с административните процедури, по този начин и с насъбрания през годините инженерен потенциал и опит. Работейки със личен капитал, частният бранш е задоволително бърз и еластичен, отчитайки смисъла на времето за осъществяване на даден план “, сподели Пешов и акцентира, че меморандумът за съгласие, който беше подписан е доста добър образец за публично-частно партньорство.
Меморандум за съгласие по пилотен план в „ Чирен “
В основата на меморандума за съгласие, който “Главболгарстрой ”, Solar Turbines (Caterpillar), Honeywell, Pietro Fiorentini и Булгартрансгаз подписаха по време на конференцията, е стартирането на пилотен план за атомна технология в българското газохранилище в Чирен. Документът дава началото на новаторски пилотен план за произвеждане и потребление на зелен водород, който да отговори на софтуерните условия на подземното газохранилище. 



Паоло Гафури, Директор цялостни енергийни решения, Pietro Fiorentini (Италия); Чад Бригс, Вицепрезидент и Генерален управител на Honeywell (САЩ); Калин Пешов, ръководител на Управителния съвет на Главболгарстрой Холдинг; Ханс Дрент, Вицепрезидент на Solar Turbines (САЩ); Владимир Малинов, изпълнителeн шеф на „ Булгартрансгаз “.

За значимостта на диверсификацията на енергийните източници и повишението на енергийната сигурност в Югоизточна Европа приказва във видео-обръщение и Джефри Паят, помощник-държавен секретар по енергийните запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати.



Видеообръщение на Джефри Паят, асистент – държавен секретар по енергийните въпроси на Съединени американски щати

Свидетели сме на фрапантно разбъркване на световните енергийни пазари ”, сподели помощник-държавният секретар на Съединени американски щати и акцентира, че “предстои още работа, с цел да подсигуряваме, че всички страни в Югоизточна Европа имат достъп до неруските енергийни други възможности и път към устойчиви, възобновими и чисти енергийни източници, които обезпечават основата за дълготрайна енергийна сигурност и разцвет ”.  

“Нашите съдружници не престават да намират нови способи да оказват помощ за диверсификацията на доставките на газ ”, сподели още Паят и акцентира, че в атмосферата на “топло доверие ”, продължава развиването на енергийните проучвания в района и насърчаването на съдействието за трайна енергийни сигурност и прогрес. „ Това значи, че енергийният пейзаж на Източното Средиземноморие през днешния ден наподобява по-обещаващ от всеки път ”, безапелационен беше той.

Според Паят невижданите провокации са провокирали невиждани нововъведения в трансатлантическата общественост и от двете страни на Атлантическия океан.

Джошуа Волц, зам.-помощник секретар за Европа, Евразия, Африка и Близкия изток към Службата по интернационалните въпроси на Министерство на енергетиката на Съединени американски щати, обърна особено внимание на капацитета за промяна на района и настъпващите климатичните промени, които също постановат бързи решения. 

„ Югоизточна Европа и Източното Средиземноморие са необикновен район, удивително изменен през последното десетилетие и тази промяна ще продължи да се случва.. Съществува голяма опция, както стопански, по този начин и дипломатически и политически, за консолидираното на района, а от енергетиката зависи случването на всичко това. ”

Председателят на Комисията по енергетика към Народното събрание на Република България Делян Добрев подчертава върху развиването на енергетиката в страната и впечатляващия растеж на потенциала за възобновима сила.

Само за една година удвоихме потенциала. През идващите 12 месеца евентуално той ще бъде утроен. ”

Добрев обърна изключително внимание на амбициозните проекти на България за нуклеарна енергетика и обещаващите залежи на газ в Черно море, което допуска, че районът може да стане значим снабдител на газ за Европа.
Големите енергийни инфраструктурни планове
Във втория панел на събитието „ Големите енергийни инфраструктурни планове “ присъединяване взеха основни фигури в енергийния бранш като Владимир Малинов, изпълнителен шеф на „ Булгартрансгаз “ ЕАД; Паоло Гафури, Директор цялостни енергийни решения, Pietro Fiorentini (Италия); Валентин Николов, член на борда на шефовете и основен изпълнителен шеф на АЕЦ Козлодуй; и доктор Анн Блънцер, изпълнителен шеф на Енергиен институт Ралф Лоу към Тексаския християнски университет в Съединени американски щати. Участниците в панела разискаха огромните инфраструктурни планове и тяхното значение за оформянето на енергийния пейзаж.



Отляво надясно: Паоло Гафури, Владимир Малинов, Джордж Кремлис, Анн Блънцер и Валентин Николов

Изпълнителният шеф на „ Булгартрансгаз “ Владимир Малинов разяснява и подписания по-рано денем меморандум за съгласие по пилотен план за атомна технология в българското газохранилище в Чирен. 

Убеден съм, че след днешното сключване на Меморандума за съгласие ползотворното партньорство сред българските, американските и италианската компании през годините ще се задълбочи “, беше безапелационен изпълнителния шеф на “Булгартрансгаз ”.

Владимир Малинов е уверен, че водородът е главен дирек на бъдещето на стопанската система и енергетиката с нулеви излъчвания. „ Опитът на операторите на газопреносни мрежи ще подсигурява сигурност на инфраструктурата, която да се употребява и за транспорт на водород “, добави той.

Паоло Гафури, шеф цялостни енергийни решения в италианската компания “Pietro Fiorentini ”, разяснява, че водородът няма да бъде единственото решение за енергийния преход.

„ Разбира се, водородът ще способства за справяне с предизвикването за посрещане на възходящото търсене на сила, като в същото време понижава газовите излъчвания и се стреми да сведе до най-малко въздействието върху околната среда. За да може водородът да изиграе решаващата си роля, би трябвало да обединим всички запаси, в които разполагаме – опит, технологии и пълномощия ”.

В отговор на въпроса на модератора Джордж Кремлис, някогашен основен консултант на гръцкия министър-председател по околната среда, климата и кръговата стопанска система и член на борда на Европейската организация за обществено право, доктор Анн Блънцер, изпълнителен шеф в Енергийния институт Ралф Лоу на Тексаския християнски университет (САЩ), означи, че проблемите, пред които е изправена Югоизточна Европа, като неналичието на вложения и време по тематиката електрификация, са общи за целия свят.

„ В Тексас сме щат номер едно във връзка с вятърната сила, само че не можем да го споделим със прилежащите на нас щати “. 

Блънцер също по този начин акцентира значимата роля на частния бранш и даде образец със неотдавнашен план на българската компания Главболгарстрой.

Те приключиха плана си предварително и под заложения бюджет. Това е нещо, което не се случва в Съединени американски щати. Предоставяйки опция на частния бизнес да употребява обществени средства и да форсира смяна на темпото, което може да окаже навреме влияние – това е нещото, което демонстрира, че нещата се случват вярно. “

Лектор в събитието беше и Валентин Николов, член на Борда на шефовете и основен изпълнителен шеф на АЕЦ “Козлодуй ”. Николов показа целите на централата и акцентира смисъла й за гарантиране на стабилността на българската енергийна мрежа и сигурността на енергийните доставки в района.

За да вървим напред не е задоволително единствено да поддържаме съществуващия енергоблок. “, сподели шефът на АЕЦ „ Козлодуй “ и добави, че е належащо поредно и уверено да се работи за построяването на нов нуклеарен блок на площадката на АЕЦ “Козлодуй ”.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР