Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26),

...
Конференцията на ООН, посветена на борбата с климатичните промени (КОП26),
Коментари Харесай

Започна КОП26 в Глазгоу: Последен шанс да спрем глобалното затопляне до 1,5 градуса

Конференцията на Организация на обединените нации, отдадена на битката с климатичните промени (КОП26), бе открита публично през днешния ден в шотландския град Глазгоу, съобщи ДПА.
Още по тематиката
Церемонията по откриването стартира с минута безмълвие в памет на жертвите на пандемията от ковид.

Председателят на КОП26 Алок Шарма в откриващото си слово акцентира какъв брой е значимо конференцията да означи прогрес към реализиране на задачите, избрани от Парижкото съглашение от 2015 година, в това число за ограничение на световното стопляне до най-много 1,5 градуса по Целзий по отношение на равнищата от прединдустриалната ера.

" Тази конференцията е последният ни най-хубав късмет да спазим задачата за стопляне от 1,5 градуса " , акцентира Шарма.

Във форума вземат участие представители на близо 200 страни, които в продължение на две седмици ще разискват по какъв начин човечеството към момента може да успее да овладее стоплянето на климата. Очаква се да участват към 25 000 души, в това число хиляди публицисти и климатични деятели.

Според учени възможностите за реализиране на задачите, заложени в Парижкото съглашение, постепенно се изплъзват. Планетата към този момент се е затоплила с над 1,1 градуса по Целзий и съгласно настоящите прогнози, основани на плануваните свивания на излъчвания през идното десетилетие, плануват стоплянето да доближи 2,7 градуса към 2100 година.

Хиляди деятели се стекоха в шотландския град Глазгоу за срещата за климата. Сред тях е и Грета Тунберг, която дойде с трен от Лондон.

При слизането си на гарата обаче, тя беше обградена от сканидращи хора, които пробваха да пробият полицейския кордон, в опит да приказват с нея.

Стигна се и до конфликти. Полицията въпреки всичко съумя да проправи път на шведската активистка и да я ескортира до несъмнено място.

Папата прикани да молитва за триумф на КОП26

Папа Франциск прикани през днешния ден вярващите да се молят за триумф на КОП26 - среща от съдбоносно значение за бъдещето на планетата, с вярата тя да откри " ефикасни отговори " за бъдните генерации, съобщи Франс прес.

" Срещата на върха на Организация на обединените нации за климатичните промени, КОП26, стартира през днешния ден в Шотландия. Нека се помолим, с цел да бъдат чути викът на земята и викът на бедните ", съобщи духовният глава след молитвата " Ангел господен ".

Той прикани също така към молебствия, " с цел да може тази среща да даде ефикасни отговори, което значи да вдъхне и съответна вяра на бъдните генерации ".

Междувременно водачите, участващи в срещата на Г-20 в Рим, договориха през днешния ден като цел климатичното стопляне да бъде лимитирано на 1,5 градуса над прединдустриалните нива, оповестиха редица източници, близки до договарянията.

" Време е да действаме, да действаме дружно " против измененията на климата, пандемията от КОВИД и бедността, означи също папа Франциск в текст, публикуван през днешния ден от италианския в. " Кориере каузи сера ".

Във връзка с днешната " екологична рецесия " и " обществената рецесия (...), превърнати в смъртоносни от една здравна рецесия ", папата уточни в посланието си, че рецесиите са и " благоприятни условия, комфортни случаи да признаем и да извлечем поучения от грешките, осъществени в предишното ".

" Време е да мислим огромно, да преразгледаме своите цели (...) и да планираме бъдещето си отначало. Време е да действаме, да действаме дружно, време е ", заключи духовният лидер на 1,3 милиарда католици в целия свят. /
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР