Конференцията беше посрещната с традиционните протести © Michaela Rehle Още

...
Конференцията беше посрещната с традиционните протести © Michaela Rehle Още
Коментари Харесай

Планът на ЕС за сътрудничество в отбраната притеснява САЩ

Конференцията беше посрещната с обичайните митинги

© Michaela Rehle Още по тематиката
Политиците въоръжават армията с поредна тактика

Консултативният съвет по национална сигурност към президента даде обещание военна рационализация " по европейски пример "
9 яну 2018
Европа е тясна за маршалския скиптър на Борисов

Споразумението сред 23 - страни членки на Европейски Съюз, за усилване на военното съдействие е надалеч от упоритостите на българския министър председател за европейска войска
17 ное 2017
Европейски Съюз сътвори нещо като защитителен пакт

Със старта на засиленото съдействие в защитата страните членки ще подобрят координацията си при военните технологии и съвместимостта на въоръжените си сили
13 ное 2017 Най-голямата изненада от конференцията по сигурността в Мюнхен евентуално ще остане непредвидената смяна в позициите на Съединени американски щати по отношение на проекта на Европейския съюз (ЕС) за повече вложения в региона на защитата. По време на тридневната среща на високо равнище американските дипломати изрекоха терзания, че новите дейности на страните членки могат да доведат до протекционизъм и намаляване на Организацията на Северноатлантическия контракт (НАТО). Коментарите провокираха недоразумение измежду представителите на Европейски Съюз, имайки поради, че в продължение на години точно Вашингтон настояваше европейците да влагат повече в защита.

Гръм от ясно небе

През последната година апелите за дейности в региона на защитата преобладаваха полемиките в Европейски Съюз, а новаторски настроеният президент на Франция Еманюел Макрон се погрижи да даде нужния спомагателен подтик. Крайният резултат от това беше пактът Pesco (Permanent Structured Cooperation/ " Постоянно структурирано съдействие в региона на защитата " ). Pesco съдържа 17 начинания - от възстановяване на подвижността на съюзническите армии до бюджет за военни проучвания, и беше подписан от 25 от 28-те страни членки, в това число България.

Въпреки първичната поддръжка за Pesco Вашингтон, наподобява, има известни подозрения. Посланикът на Съединени американски щати в НАТО Кай Бейли Хътчинсън съобщи, че Вашингтон не желае Pesco да се трансформира в протекционистки инструмент на Европейски Съюз. " Ща следим деликатно, тъй като в случай че това се случи, ще разедини мощния съюз за сигурност, който имаме ", съобщи Хътчинсън, представена от New York Times.

От коментар на основния консултант на секретаря по защита Кейти Уийлбъргър стана ясно, че задачата на Вашингтон при плануваните диалози с министри на защитата на Европейски Съюз ще е да не допусне Pesco да се трансформира в по-голям план от НАТО. Уийлбъргър съобщи, че пактът ще получи поддръжката на Съединени американски щати, в случай че е в допълнение към дейностите на НАТО. " Не желаеме да забележим Европейски Съюз да отдръпна отговорностите и силите си от НАТО към Европейски Съюз ", добави тя.

По време на конференцията в Мюнхен генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг повтори терзанията на Съединени американски щати. " Аз също ще подчертая, че желаеме да избегнем припокриване сред европейците и НАТО ", съобщи той. В опит да избегне борба сред двете страни Столтенберг разяснява, че Европейски Съюз би трябвало да приключи подозренията към дейностите си. Според него това значи, че европейските военни активи би трябвало да са разполагаем и на НАТО, а страните членки би трябвало да синхронизират дейностите си с организацията.

Според неизвестен източник на New York Times, терзанията на Вашингтон сочат към липса на схващане за европейския план от страна на Белия дом. В текста на документа се показва, че " НАТО ще продължи да бъде крайъгълният камък на общата защита на членуващите в него страни ". Изданието цитира и Даниел Флот, специалист от Европейския институт за проучване на сигурността, съгласно който текстът на Pesco не сочи към припокриване с дейностите на НАТО.

Бившият дипломат на Съединени американски щати в НАТО Ричард Бърнс счита, че Европейски Съюз даже няма потенциала да построи конструкция, сходна на НАТО.

Financial Times показва, че Съединени американски щати може да са обезпокоени по-скоро от възможни загуби за отбранителната си промишленост. " Ако Европейски Съюз създаде собствен личен изтребител, няма да се нуждае от повече Lockheed Martin F-35s ", разяснява представител от редиците на Германския християндемократически съюз, представен от изданието.
С Pesco военните планове на страните от Европейски Съюз ще получават финансиране по бюджета на съюза, което, може би, е повода Съединени американски щати да стартира да гледа на проекта с съмнение. Германия и Франция да вземем за пример към този момент оповестиха, че ще си сътрудничат за основаването на нов главен военен танк, нов изтребител и дронове.

Въпреки това парите за проучвания и разработки съставляват незначителна част от общия бюджет, счита Флот. " Президентът Тръмп и неговата администрация дадоха да се разбере, че виждат свят на съперници, а не на съдружници ", разяснява протичащото се и различен някогашен дипломат на Съединени американски щати в НАТО Иво Даалдер. А това, съгласно него, е плюс само за Русия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР