Конференция на либералните демократи: Стив Куган и Карол Вордърман водят митинг за пропорционално представителство

...
Партията отдавна призова за премахване на настоящата система на първи
Коментари Харесай

Партията отдавна призова за премахване на настоящата система на „първи след поста“ и замяна с „пропорционално представителство“ – където процентът от гласовете, които дадена партия получава в цялата страна, определя броя на депутатите, които те изпращат в парламента.

И сега те имат подкрепа от знаменитости, като актьорът и комик г-н Куган използва видео съобщение, пуснато на конферентен митинг в Борнмут да се каже, че настоящият изборен процес „ограбва гласовете на милиони хора“ и „гласовете на милиони хора остават нечути“.

Общите избори през 2019 г. доведоха до увеличаване на призивите за избирателна реформа – но кои са опциите, които биха могли да заменят първата след публикацията?

Г-жа Vorderman - най-известна с времето си в Countdown - се съгласи с необходимостта от промяна в собственото си видео послание към събралите се, казвайки: „Ние отчаяно трябва да сложим край на система, в която само маргиналните места имат значение, край система, която осигурява парламенти, които не успяват да отразяват точно подадените гласове и слага край на система, в която се броят само гласовете на победителя.

"Тя не предоставя парламенти, които правилно отразяват волята на нацията."

Но за да могат да направят тази промяна, и двете звезди призоваха обществеността да бъде тактична при използването на гласовете си, когато дойде следващото национално гласуване.

Lib Dems се подготвят за "празнична" конференция - но могат ли да поддържат инерцията?

Г-жа Vorderman каза, че е „абсолютно жизненоважно да се обединим, за да победим торите“, добавяйки, че тактическото гласуване на база място по място е „първата стъпка“ към промяна.

И макар да признава, че обикновено гласува за лейбъристите и не е бил член на либералните демократи „въпреки брадата и руното“, г-н Куган добави: „Там, където живея в Луис, кандидатът, който е в най-добра позиция да изгони торите, е кандидатът на либералните демократи , така че ще гласувам за тях.“

Прочетете още:
Lib Dems се подготвят за „празнична“ конференция – но могат ли да поддържат инерцията?
Десет момента от конференцията, които направи заглавия

Говорейки пред Sky News в навечерието на конференцията, депутатът от Lib Dem Лейбър Моран каза, че пропорционалното представителство ще бъде „на дневен ред“, тъй като партията „не е загубила своите корени“.

Но критиците на системата казват, че тя може да позволи на повече маргинални партии с крайни възгледи да получат места в Камарата на общините.

На митинга лидерът на либерал-демократите сър Ед Дейви - който ще се появи в Sky News ' Неделна сутрин с Тревър Филипс този уикенд - затворени процедури с гигантския часовник на партията, който тя използва, за да набие съобщението си, че "времето изтече" на торите след успешните резултати от местните избори през май.

Сър Ед Дейви празнува в Уиндзор миналия май, след като партията му грабна контрола върху местния съвет от торите.

Той каза на събралите се депутати, съветници и активисти: „Докато консерваторите броиха последните четири години в глоби за купони по време на COVID, в скандал след скандал, в премиерите, които си тръгнаха позорно, и марулите, които ги надживяха , ние всъщност имаме с какво да се гордеем.

„Можем да преброим нашите четири години с победа след междинни избори, с правене на история с размера на мнозинствата, които отхвърлихме, и с нашият зашеметяващ успех на местните избори. "

Той добави: "Това правителство живее назаем. Ние го знаем. Те го знаят. И когато най-накрая решат да изчакат толкова години на бъркотия и помия, либералдемократите ще бъдат готови."

Бъдете в крак с всички новини от конференцията на либералдемократите в Борнмът по Sky Новини по телевизията и онлайн.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР