Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя за запазване и

...
Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя за запазване и
Коментари Харесай

Ресторантьори искат среща с властта заради мярката 60/40

Конфедерацията на българския туристически бизнес (КБТБ) настоя за опазване и изменение на мярката 60/40 в поддръжка на засегнатите от коронавирус рецесията предприятия. Това се споделя в отворено писмо на браншовта организация до премиера Кирил Петков и вицепремиера Асен Василев.

" С актуалното отворено писмо бихме желали да изкажем своята позиция и кардинално противоречие с тиражираното през последните седмици в медиите поръчки от държавното управление, че поддръжката, която бизнесът получава по реда на Постановление на Министерски съвет № 151 / 03.07.2020 година, изменено последно с Постановление на Министерски съвет № 482 / 30.12.2021 година, ще бъде изменено още един път с ново Постановление на Министерски съвет до 01.07.2022 година, като поръчките, които се тиражират са, че държавното управление е взело решение да не бъде продължавана така наречен мярка 60/40 след 1 юли. Тези изказвания без да се вземат поради голям брой фактори и без нужните диалози, в това число и с нашия отрасъл, намираме за неуместни и прибързани ", показват от КБТБ.

" На първо място, Ви молим да имате поради, че браншове Ресторантьорство, Хотелиерство, Туроператорска и туристическа агентска активност бяха най-засегнати в продължение на две години от противоепидемичните ограничения, като до последно до отпадане на рестриктивните мерки на 01.04.2022 година нашият отрасъл беше подложен на извънреден напън от въведените от страната ограничения, които засегнаха изключително тежко нощните клубове. Следва да се има поради, че имаше интервал от една година, през който нашият отрасъл беше напълно затворен, а по-късно отчасти отварян с голям брой ограничавания, в това число по отношение на места, потенциал, работно време, условия към личния състав и към посетителите, като от време на време ни бяха налагани и ограничавания (затваряния), въпреки за малко време, което неименуемо докара до големи финансови загуби, а за доста наши сътрудници и до банкрут и голям брой безработни лица ", се показва в текста.

Благодарение на мярката 60/40 успяхме да запазим една част от чиновниците си и/или да назначим нови такива, защото за браншове Ресторантьорство и Хотелиерство това разрешава включване в личния състав на нови лица за подкрепяне, декларират още от туристическия отрасъл.

От КБТБ желаят среща с изпълнителната власт и упорстват мярката 60/40 да остане да работи минимум до края на летния сезон, а в по-добрия случай до края на настоящата година.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР