Конфедерация на труда Подкрепа ще настоява за вдигане на учителските

...
Конфедерация на труда Подкрепа ще настоява за вдигане на учителските
Коментари Харесай

КТ „Подкрепа” ще настоява за вдигане на учителските заплати с 30 на сто

Конфедерация на труда „ Подкрепа ” ще упорства за повдигане на учителските заплати с 30 на 100, считано от 1 януари 2023 година Това съобщи във Варна Юлиян Петров, ръководител на профсъюз „ Образование ” към Конфедерацията. Той означи, че настояването на синдикатите е за обучение да се отделят 6 % от Брутният вътрешен продукт, вместо сегашните 4 на 100.

Изследване измежду учителите демонстрира, че над 50 на 100 от тях са подготвени за ефикасни протестни дейности и други тип митинги. На първо място желаят смяна на проекти и стратегии, на второ – смяна на Закона за предучилищното и учебното обучение, на трето място към този момент мислят за новите заплати, уточни Петров. Tой изрази вяра за нарастването на учителските хонорари да се реализира съглашение с новите министри на финансите и образованието.

Проф. Галин Цоков би бил един заслужен министър, съобщи Петров по адрес на номинирания за министър на образованието и науката вправителство на „ Продължаваме промяната - Демократична България “ и ГЕРБ-СДС с втория мандат. „ Той е човек от гилдията и сигурно има доста добра експертиза в системата. Надявам се да е по-смел, да слуша верните хора – най-много учителите, които знаят какво би трябвало да се трансформира,и от там насетне да се стигне до едни предстоящи от десетки години промени в системата на образованието ”, разяснява Петров.

„ Визията на образованието би трябвало да бъде освен основаване на сполучливи възпитаници, а и да основава положителни хора, които да могат да живеят в общности, само че и да зачитат разликата на другия, да са по-малко нападателни и да могат да живеят дружно, подкрепяйки се. Това е в действителност нещо, което забравяме като визия на международното и на българското обучение. Ако това го променим, ще имаме сигурно доста повече триумфи ”, посочи синдикалният водач.

„ За огромната смяна ни би трябвало самоуверен министър, смели админи, само че и смели депутати, които да трансформират закона, тъй като последните промени предходната година надалеч не бяха най-важните - да деполитизираме учители, които не са по никакъв начин политизирани, и в действителност да приказваме по кое време ще стартираме да учим. Важно е по какъв начин, а не какво учим ”, заключи ръководителят на профсъюз „ Образование ” към КТ „ Подкрепа ”.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР