Комуникацията между Скопие и София трябва да става през културно-информационни

...
Комуникацията между Скопие и София трябва да става през културно-информационни
Коментари Харесай

Скопие и София след стрелбата в Охрид: От провокация с имена и вандализъм до брутален акт на омраза

Комуникацията сред Скопие и София би трябвало да става през културно-информационни центрове, които сближават, а не с такива, които разединяват, съобщи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски в отговор на въпрос, обвързван с последното нахлуване - този път с огнестрелно оръжие, против културния клуб на съдружие " Цар Борис Трети " в Охрид, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Още когато се отваряха тези клубове споделих, че те могат да съставляват само провокация, поради имената, които им бяха дадени, които будят отрицателни усеща в жителите, тъй като са свързани с най-негативната част от европейската история. Призовах да се отварят културно-информационни центрове, които ще сближават ", сподели Ковачевски.

Той припомни, че още тогава е призовал жителите към почтено и европейско държание. Премиерът на Северна Македония още веднъж се базира на признатите ремонти в Закона за сдруженията и фондациите, забраняващи имена, които в страната се считат за противоречиви и са свързани с избрани исторически интервали. Поправките в закона за сдруженията и фондациите имат ретроактивно деяние и към този момент съществуващите клубове имат тримесечен период, в който да трансформират имената си.

Ковачевски още веднъж сподели, че съгласно него съдействието сред двете страни би трябвало да се реализира през публични културно-информационни центрове, какъвто Република Северна Македония има в София, счита да отвори и в Благоевград, а България има Културно-информационен център в Скопие.

По думите му министерствата на културата са в връзка и " скоро ще имат среща ".

Утре в Скопие публично ще бъде открит новият дом на Културно-информационния център на България в Скопие , на което ще участват министърът на културата на България Велислав Минеков и министъра на културата на Северна Македония Бисера Костадиновска-Стойчевска.

Миналата вечер бе осъществено следващо нахлуване против българския клуб " Цар Борис ІІІ " в Охрид - стреляно е с револвер от преминаващ автомобил. При случая няма потърпевши, а причинителите още не са хванати. Полицейските екипи, които са отишли на място са открили, че стъклото на външната врата и стъклото на прозореца на офиса има две дупки, породени от оръжие. Само преди дни незнайни към този момент нападатели замеряха помещението на клуба с камъни, като счупиха стъклото и част от светещата реклама, а няколко дни след формалното му разкриване пред октомври със земеделско сечиво беше счупена светещата табела. 

След случая Министерството на външните работи на Република Северна Македония написа, че " остро осъжди вандалския акт " и съобщи, че " сходни събития са изцяло неприемливи, могат да застрашат човешки животи и да засилят ретроградните процеси, които са в несъгласие с европейската интеграция на страната ".

Оттам приканиха още да се подхващат спомагателни превантивни дейности за обезпечаване на съответни условия за безпроблемното протичане на активността на този и всички други цивилен клубове и сдружения в страната.

" Всички жители на Република Северна Македония имат идентична независимост на сдружаване за осъществяване на своите права и убеждения, което съставлява законово и конституционно обезпечени човешки, цивилен права и свободи - страната като благонадежден претендент за участие в Европейски Съюз би трябвало да подсигурява това ", обявиха от македонското Външно министерство.

Българското Министерство на външните работи привика посланика на югозападната ни съседка у нас и съобщи, че " изрично не приема такива тежки престъпни действия да бъдат определяни като вандалски акт " .

Президентът Румен Радев също остро осъди нападението против българския клуб в Охрид и го назова " вандалски акт на експанзия, която се насажда с десетилетия в нашата съседка против България и против българите ".

Брутален акт на ненавист назова стрелбата против културния клуб " Цар Борис Трети " в Охрид, съпредседателят на смесената историческа комисия сред България и Република Северна Македония проф. Ангел Димитров.

Днес и на следващия ден комисията заседава в Скопие, а преди началото на днешното съвещание Димитров беше сбит пред медиите в Северна Македония, акцентирайки, че в работата на комисията няма прогрес и че на дневен ред ще бъде " това, което е било предишния, по-миналия и по-миналия път, а дали ще има прогрес следва да забележим ".

На въпрос дали случаите против българските клубове в страната ще се отразят на работата на комисията проф. Ангел Димитров, който е и някогашен дипломат на България в Северна Македония, отговори, че случаите засягат двустранните връзки, а не активността на комисията , която има своя теоретичен метод в работата си.

В декларация от парламентарната естрада водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов предизвести, че възходящото напрежение против българите в Северна Македония се усилва и се задълбочава:

Ние настояваме България незабавно още през днешния ден да изиска от Жозеп Борел - висшият представител на Европейския съюз по външната политика, да свика незабавно Съвета по външните работи към Европейския съюз, на който да участват всички външни министри, тъй като офанзивата с огнестрелно оръжие против българския клуб " Цар Борис Трети " в Охрид не е офанзива против България, а е офанзива против Европейския съюз, а може би в някакъв смисъл и офанзива против НАТО. "

Поредното действие на посягане по Българския културен клуб в Охрид има за цел да изостри взаимоотношенията и да вдигне напрежението , в миг когато България и Северна Македония търсят и поставят старания за намиране на вярната формула за сполучливи добросъседски връзки, написа във Facebook профила си евродепутатът, съпредседател на АЛДЕ и докладчик за Република Северна Македония в Екологичен потенциал Илхан Кючюк, който остро осъди това нахлуване и приканва институциите на Северна Македония да подсигуряват, че отговорните ще бъдат осъдени.

" Подобни прояви на ненавист са обществен камшик, заплашват животи и сблъскват нашите общества. Европа значи съблюдаване на човешки права и мир, а омразата опонира на нашите полезности ", написа Кючюк.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР