Компютрите са деликатна техника и се нуждаят от поддръжка. Тя

...
Компютрите са деликатна техника и се нуждаят от поддръжка. Тя
Коментари Харесай

Звуци от компютъра, които не трябва да пренебрегваме

Компютрите са деликатна техника и се нуждаят от поддръжка. Тя обаче постоянно бива подценявана до момента в който не е прекомерно късно.

Както настолните, по този начин и портативните компютри имат детайли, които могат да издават разнообразни шумове. Някои от тях са естествени, само че други може да подсказват съществуване на щета, на която е добре да се обърне внимание без доста отсрочване, оповестява How-toGeek. Изданието показва няколко такива звука, които да не подценяваме.

Свистене – най-често се получава, когато компютърът е претрупан и вентилаторите работят на оптималната скорост и не смогват. В тези обстановки е ненапълно обикновено и предстоящо. Ако обаче свистенето е непрекъснато даже и и когато компютърът не се употребява интензивно, може да е симптом за неефективно изстудяване, подбудено от замърсяване или щета.

Жужене – когато работят добре и не са натоварени, вентилаторите издават равномерен и постоянен звук. Когато има жужене обаче, това подсказва замърсяване и затормозяване на вентилаторите. Редовното разчистване е наложително за удължение на живота на вентилаторите.

Тракане на вентилатор – когато вентилаторите са доста нечисти и/или на прага на повредата, стартират да тракат. Възможно е перката да закача жица или различен детайл, който се е разместил или тя е отвън баланс. Независимо от повода, тракането е най-сигурен симптом за идна сериозна щета и изисква внимание.

Тракане на корав диск – в случай че компютърът към момента има обичаен корав диск, в него има механични детайли, които с времето може да се повредят. Приглушеното бързо и неравномерно дрънкане нормално е естествен тон от работата на диска. Ако обаче то стане по-силно изразено и прилича кликащ тон, това са индикации, че дискът е на път да се повреди и е нужно неотложно да се направи аварийно копие на данните му на различен диск или компютър.

 

Пукане, щракане, дрънкане на корпуса на компютъра – това са ненапълно естествени звуци, изключително при преносимите компютри. Тези звуци може да се чуят при свиването и разширението на сглобките при стопляне на корпуса. Известно прискърцване е обикновено и при улавяне и преместване на преносим компютър или кутия на компютър. Ако обаче звуците се ускоряват или се появяват и при съставни елементи, които не би трябвало, да вземем за пример пантата на екрана на преносимия компютър, това са „ предложения “ за сервиз.

Пращене, свирене или цвъртене – съставен елемент към този момент е с пагубна щета и е прегрял необратимо. Устройството би трябвало неотложно да бъде изключено от електрическата мрежа и да се приключи работата с него.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР