Компютри с Windows и Arm процесори може да променят РС

...
Коментари Харесай

Qualcomm обеща да преобърне пазара на Windows компютри


Компютри с Windows и Arm процесори може да трансформират районен съд пазара в околните години
(снимка: CC0 Public Domain)

Американският чипмейкър Qualcomm, прочут с мобилните Arm-процесори Snapdragon, даде обещание в границите на две години да преобърне пазара на компютри с Windows. Компанията счита да направи това благодарение на технологиите на стартъпа Nuvia, който погълна наскоро.

От няколко години Qualcomm вдъхва оптимизъм за бъдещето на компютрите с Windows и Arm-процесори от фамилията Snapdragon. С разработките на стартъпа Nuvia, обхванат през 2021 година, оптимизмът се трансформира в убеденост – Qualcomm твърди, че след две години статуквото на PC пазара ще се промени.

Говорейки пред вложители и анализатори във връзка тримесечните финансови резултати, основният изпълнителен шеф Кристиано Амон съобщи, че OEM производителите към този момент са показали интерес към партньорство с Qualcomm за стартиране на компютри с Windows и процесори Snapdragon, които ще се появят на пазара след две години.
още по темата
Въпросните процесори употребяват технологии на Nuvia. Самият стартъп е профилиран в създаването на сървърни процесори с Arm архитектура, отбелязва Tom’s Hardware.

Пускането на компютърни чипове от последващо потомство не е елементарно за Qualcomm. Първоначално компанията планираше да достави мостри през август 2022 година, с цел да може серийното произвеждане и продажбите на компютри да стартират през 2023 година Впоследствие обаче Qualcomm реши да отсрочи доставките на мостри за 2023 година, което докара до проверка и на проектите за стартиране на Snapdragon компютри с Windows на пазара чак за 2024 година

Амон не прецизира броя на плановете, в които чиповете на Qualcomm са изместили конкурентните, нито разкри по кое време тъкмо през 2024 година би трябвало да чакаме артикули от последващо потомство. Но възходящият брой такива планове демонстрира, че OEM производителите са изцяло подготвени да стартират да доставят компютри с Arm чипове и Windows след две години.

И това е добър знак освен за Qualcomm, само че и за други производители на Arm чипове. Междувременно обаче правосъдният спор сред Qualcomm и Arm може да се трансформира в забележителна спънка за реализиране на задачата.

Според английската компания, която държи референтните дизайни за Arm процесорите, след поглъщането на Nuvia, Qualcomm е трябвало да спре плановете ѝ, защото лицензът за Arm-архитектурата не е годен при новия притежател. Освен това Arm евентуално ще промени механизмите за лицензиране на своите дизайни.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР