Компютърно зрение извлича информация от цифровото изображениеИзкуственият интелект започва да

...
Компютърно зрение извлича информация от цифровото изображениеИзкуственият интелект започва да
Коментари Харесай

Изкуствен интелект дава рецепта по снимка на ястие

Компютърно зрение извлича информация от цифровото изображение

Изкуственият разсъдък стартира да навлиза и в приготвянето на храните
(снимка: CC0 Public Domain)

Експерти по изкуствен интелект от Фейсбук сътвориха система, която може да генерира рецепта, като проучва фотография на готовото ядене. Анализът лишава единствено няколко секунди, а резултатът е лист на съставките и стъпките, нужни за подготвяне на ястието.

Въпреки че системата не може да разбере от фотографията на съответен къс какъв тип брашно се употребява в него и каква е била точната температура на фурната при печене, ястието, приготвено по рецептата на AI ще бъде доста сходно с оригинала (и вкусно), отбелязва CDR Info.

Системата разчита на компютърно зрение за добиване на информация от цифрово изображение. Тя включва две невронни мрежи: едната дефинира съставките, а другата създава рецептата – по-точно, намира подобаваща рецепта в база данни, която употребява подмножество на Recipe1M (около 350 000 от общо 1 милиона рецепти).
още по тематиката
Благодарение на обширната база, изкуственият разсъдък предвижда наличието в рецептата даже на тези съставки, които не се виждат на фотографията – да вземем за пример, захар или канела. За това се употребяват знанието кои съставки постоянно се появяват дружно.

Твърди се, че системата надминава елементарната търсачка както по идентифициране на съставките, по този начин и по основаване на достоверни предписания. Въпреки че създаването има проучвателен темперамент, тя е част от по-широк план, ориентиран към образованието на компютрите да виждат и схващат света.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР