Компютърната игра Minecraft е една от най-популярните в света. Тя

...
Компютърната игра Minecraft е една от най-популярните в света. Тя
Коментари Харесай

Хакери разпространяват вируси през играта Minecraft

Компютърната игра Minecraft е една от най-популярните в света. Тя съставлява съвсем безконечен виртуален свят, в който играчът може да строи, изследва, измисля нови планове, машини и доста други. За нея се оферират и голям брой спомагателни софтуерни пакети с модификации, известни с по-краткото наименование: модове.

Именно посредством такива модове обаче хакери популяризират вируси, оповестява Ars technica. Има цели платформи, които популяризират модове, които всеки може да сътвори и предложи. Една от тези платформи е CurseForge.

Тя е предизвестила потребителите неотложно да спрат да изтеглят и актуализират модове за Minecraft, откакто е разкрила вируси в " дузини " от тях. Хакери са разкрили метод да компрометират готовите модове и да " инжектират " в тях злотворен код.

Същото се е случило и през платформата dev.bukkit.org. Профили на разработчици на модове са били компрометирани от хакери и са употребявани за разпространяване на вирусите.

Някои от тях са внедрени даже в известни пакети модове като Better Minecraft. Засегнати са голям брой модове и от Prism Launcher споделят, че инфектираните компютри са доста, въпреки и да нямат точни данни.

Вирусите нападат Windows и Linux компютри. Най-често се употребява вирусът Fracturiser. Той има няколко стадия на деяние, с цел да остане прикрит оптимално дълго време. През това време постепенно се популяризира до всички Java архиви в компютъра, краде данни, заменя адреси за криптовалути, взима потребителски имена и пароли за Discord и Minecraft.

Платформите към момента работят по премахване на компрометираните модове и завръщане на безвредните им версии. Самите създатели на модовете също се пробват да си върнат сметките, само че към този момент се предлага на потребителите да не изтеглят и актуализират към този момент налични модификации и да ревизират системите си за вируси.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР