Компрометирани участъци по оградата не се допускат. Ремонтни екипи ежедневно

...
Компрометирани участъци по оградата не се допускат. Ремонтни екипи ежедневно
Коментари Харесай

След оглед по въздух и обход премиерът увери: Няма компрометирани участъци по оградата на границата

Компрометирани сектори по оградата не се позволяват. Ремонтни екипи всекидневно обхождат преградното оборудване и където е належащо, реагират неотложно , като в това число укрепват съответните сектори. Това беше открито по време на обхода на преградното оборудване по българо-турската граница, който направи министър председателят Димитър Главчев дружно с министъра на защитата Атанас Запрянов , министъра на вътрешните работи Атанас Илков , началника на защитата адмирал Емил Ефтимов и шефа на „ Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов.

С хеликоптер те направиха оглед по въздух на оградата, след което обходиха границата край Лесово, където се увериха в преимуществата на работещата интегрирана система за видеонаблюдение. За частта от границата, където към момента няма такава система, се чака до 10 дни да бъде подписан контракт с реализатор за нейното създаване, посочи шефът на „ Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов.

От началото на годината до момента граничните служители на реда са предотвратили над 44 000 опита на мигранти да влязат нелегално в страната. Най-натоварена в миграционно отношение остава българо-турската граница, където е над 99% от общия миграционен напън. Същевременно, с помощта на подхванатите от Главна дирекция „ Гранична полиция “ ограничения, миграционният напън е намалял 71 % в съпоставяне със същия интервал на 2023 година Общо 2062 лица са арестувани от българските гранични управляващи при незаконно влизане в България. От тях най-вече са жителите на Сирия, Афганистан и Ирак. При опит за нелегално прекосяване на излаз от страната са арестувани 2723 жители на трети страни, което е нарастване на арестуваните с 35% по отношение на същия интервал на 2023 година Във вътрешността са арестувани с 67 % по-малко мигранти вследствие на подхванатите ограничения.

Всички интегрирани системи за наблюдаване в ГДГП все още се поддържат с европейски средства, от които са усвоени повече от 11 000 000 лв.. Предстои създаване на 2 нови системи при започване на 2025 година - едната с към този момент обезпечено европейско финансиране, втората система за наблюдаване е с обезпечени бюджетни средства. И двете нови системи ще покрият необорудваните сектори по българо-турската граница. Осигурени са нужните механически и мобилни системи за наблюдаване. Закупени са коли за осъществяване на граничен надзор, за които са усвоени 27 000 000 лв..

Недокомплект в „ Гранична полиция “ няма, безапелационен беше още основен комисар Антон Златанов, опровергавайки появилите се в общественото пространство изказвания, че няма искащи да работят в системата. За в допълнение отпуснатите 1264 щатни бройки сега са оповестени 8 състезанието за назначение на държавна работа в Министерство на вътрешните работи за 400 вакантни длъжности. За състезанията са подадени общо 2477 комплекта документи. С това значително ще бъде подсигурен нужният персонален състав в ГДГП.

За застраховане поддръжката на Инженерното възпрепятстващо оборудване, прилежащия път, интегрираните системи за наблюдаване е декларирано належащо финансиране в размер на 47 705 000 лв.. Необходимо е в допълнение финансиране в размер на минимум 60 000 000 за поддръжка на интегрираните системи, нови ръчни и мобилни термовизионни уреди за наблюдаване, 15 нови мобилни системи за наблюдаване, оборудвани с механически средства от ново потомство, както и за безпилотни летателни апарати.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР