Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност

...
Комплексът над село Ангел войвода бе обявен за археологическа ценност
Коментари Харесай

"Градът на Слънцето" беше обявен за археологическа ценност с национално значение

Комплексът над село Ангел челник бе разгласен за археологическа полезност с национално значение от Междуведомствената комисия към Министерството на културата, оповестява Българска национална телевизия. Археологическата находка, намираща се в община Минерални бани (Хасковска област) стана известна като " Град на Слънцето ".

Оказва се, че процедурата е тежка и се нуждае от време, с цел да бъде финализирана, изяснява ръководителят на разкопките доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към Българска академия на науките.

Разкопките на терен не престават към този момент месец, измежду находките е бронзов кръст от 5-и век. Целите на археолозите тази година са да се разкрият повече от главните комплекси.

Археологическият обект е извънредно значим за цяла България освен за община Минерални бани, акцентира Димитров. Комплексът се изследва на шест обособени бранша в източната част на върха, където е ситуирана крепостта и остарялото тракийско светилище, изясни доцент доктор Здравко Димитров.

Археологът изяснява още, че Северната крепостна стена има непокътнат крепостен дувар. Проучва се и най-важният акцент на археологическия комплекс - скалната гробница.

В комплекса е открит и скален проход със сечено в скалите стълбище, доста наподобяващо това на Перперикон. Археолозите са намерили общо 17 скални ниши, както и огромен скален олтар. Сега експертите изследват разкопките на щерната - водохранилището. То датира от късната древност и се намира в центъра на крепостта.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР