Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са

...
Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са
Коментари Харесай

Шалапатова: Компетенциите за идентифициране на домашно насилие в нашето общество са много ниски

Компетенциите за идентифициране на домашно принуждение в нашето общество са доста ниски. Това съобщи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " във връзка с 

Тя очерта главните ограничения, които министерството, което ръководи, е предложило на премиера за справяне с експанзията и насилието:

" Ние предложихме на премиера да разгърнем една по-широка мрежа от услуги и за възрастни, и за деца, които да са налични за всички потърпевши. Като в тези услуги нашата цел е да има достъп както до здравна, по този начин и до юридическа, и до обществена психотерапевтична активност, тъй като сега съществуващите услуги или са незадоволителни, или не дава цялостна поддръжка. В допълнение на това, предлагаме да се сътвори стратегия за шест екипа от високоспециализирани специалисти, които да бъдат на районно равнище, в шестте района на обмисляне в страната, като тези екипи бихме желали, с изключение на да са с доста добре готови фрагменти, да бъдат разполагаем и да дават методическа, експертна, менторска помощ на всички хора, които се занимават с този феномен от здравна, просветителна, обществена сфера ", съобщи тя.

Според нея казусът с домашното принуждение изисква координацията на всички институции: " Проблемът с експанзията и насилието във всичките му форми в действителност няма по какъв начин да бъде решение единствено от едно министерство. Именно по тази причина задачата беше няколко министерства да предложим съответни ограничения ".

" Един от правилата, който прилагаме в кабинета " Денков “, е интегрираният и повсеместен метод към проблемите на хората. Не е задоволително единствено едно министерство да се ангажира с даден проблем, значимо е всички да работим в съгласуваност. И в действителност това провокира този интензитет на работа, на полемики, на разбор ", сподели още министърът.

Шалапатова бе безапелационна обаче, че в България би трябвало да бъде основана база данни за жертвите на принуждение и броя на причинителите на тези закононарушение. По думите й по този начин може да се направи разбор за това къде са най-вече жертвите и насилниците, в кои възрастови групи попадат те, за какво те демонстрират такова държание.  

Тя открои още един проблем, обвързван с образуването на екипите от специалисти, които да оказват помощ на жертвите на принуждение - неналичието на положителни условия на работа и качествени хонорари.

" Стигаме до един последователен проблем, а точно – че изискванията на работа и възнагражденията на специалистите изобщо в обществената система е под екзистенц-минимума, защото до момента не се е прилагала политика за грижа за тях. Именно по тази причина още встъпването ми в служба аз разгласих и в нашата управническа стратегия е записано като един от целите изработването на една нова, съвременна тактика за човешките запаси в обществената сфера, тъй че, когато и да имаме един тежък случай, в който има съчетание на проблеми на детето, на родителя, на цялото домакинство, на обществото, ние да имаме високоподготвени и способени хора, с висока мотивации, които действително да оказват помощ проблемите да бъдат решавани ", изясни тя. 

Министърът разказа първите два месеца от своето ръководство като изключително интензивни поради потребността от разбор на всички ограничения, предприемани досега за подкрепяне на хората в потребност

" За мен и за екипа на Министерство на труда и обществената политика тези два месеца бяха интензивни и много бурни. Те бяха свързани, първо, с един сериозен разбор и обзор на ограниченията, които Министерството е предприемало до този миг, за посрещането на всички проблеми на хората, започвайки от децата в най-ранна възраст, стигайки до възрастното население, което в България знаем какво качество на живот има ", съобщи Шалапатова.

Ива Дойчинова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР