Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и

...
Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и
Коментари Харесай

Удължиха срока на компенсациите заради високите цени на тока

Компенсирането на небитовите консуматори и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи поради високите цени на електрическата енергия ще продължи до края на годината. Това реши държавното управление на днешното си съвещание, одобрявайки стратегия за компенсиране за интервала 1 октомври 2022 – 31 декември 2022 година

Програмата надгражда предходните настоящи аналогични документи, създадени и признати, с цел да понижат отрицателните последствия върху бизнеса от високите енергийни цени. От нея ще се възползват всички към 633 хиляди небитови крайни клиенти на електрическа сила , както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за софтуерните им разноски.

Индикативният бюджет на програмата е в размер на близо 3. 594 милиарда лева , от които към 3.214 милиарда лева са планувани за компенсиране на небитовите крайни клиенти и 380 млн. лева – за операторите. Средствата ще бъдат обезпечени от спомагателни целеви вноски , които държавните предприятия от бранш „ Енергетика “ ще дават на фонда „ Сигурност на електроенергийната система “.

Програмата планува всички небитови крайни клиенти да бъдат обезщетени напълно за разликата сред действителната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на Българската самостоятелна електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 250 лв/МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат обезщетени за електрическата енергия, която закупуват за софтуерните си разноски.
Максималният размер на компенсацията за тях се пресмята като разлика сред междинната месечна цена за базов товар на сегмента „ ден напред “ на БНЕБ и избраната от КЕВР планирана пазарна цена от 421.08 лв/МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446.78 лв/МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи.

Компенсирането на операторите и през четвъртото тримесечие ще спомага за понижаване на финансовия им недостиг, който се натрупва поради нараснали софтуерни разноски. От своя страна, това е фактор, който лимитира нуждата от повишаване на мрежовите услуги за всички крайни консуматори, включително – и за битовите.

Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до 31 март 2023 година
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР