Компенсациите заради вискоите цени на тока ще бъдат еднакви за

...
Компенсациите заради вискоите цени на тока ще бъдат еднакви за
Коментари Харесай

Парламентът одобри еднакви компенсации за бизнесите заради скъпия ток

Компенсациите поради вискоите цени на тока ще бъдат идентични за всички небитови консуматори и ще се заплащат за цена над 200 лева на мегаватчас до размера на междинната за месеца. Това реши Народното събрание във вторник.

Решението съставлява редакция на предходния текст, признат от депутатите при започване на ноември. Тогава те одобриха небитовите консуматори да бъдат обезщетени друго съгласно това дали са приложили ограничения за енергийна успеваемост или употребяват възобновими енергийни източници за потребностите си.

С решението на Народното събрание от вторник това разграничение отпада. Всички компании ще получават помощи в идентичен размер - разликата сред базовата цена от 200 лева на мегаватчас и междинната за месеца.

Предложението за смяната беше направено от Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия и беше признато със 164 гласа " за ", 1 " срещу " и 4 " въздържал се ". С него отпадна текст на Владислав Панев от " Демократична България " по отношение на изискванията за приемане на обезщетения. Аргументът на Стойнев беше, че те са " кумулативни " и " непостижими ".

По-рано пред ноември депутатите взеха решение с разликата сред 200 лева на мегаватчас и борсовата цена на електрическата енергия да бъдат подпомагани тези предприятия, които икономисват сила или създават такава. Бизнесите, които нямат такива енергоефективни ограничения, пък се предвиждаше да получават по-малко пари – разликата сред 250 лева на мегаватчас и цената на свободния пазар.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР