Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, които бяха

...
Компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока, които бяха
Коментари Харесай

Компенсации за тока и за май месец, газът можело и да не скочи

Компенсациите за бизнеса поради високите цени на тока, които бяха заложени до края на април, ще продължат и за месец май. Това заяви министър-председателят Кирил Петков, който дружно с вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова организира среща с представители на работодателските организации и синдикатите, на която бе разискван растежа на цената на енергоизточниците и антикризисните ограничения, които ще предприеме държавното управление.

Как и с какъв брой ще бъде обезщетен бизнесът, ще бъде решено в конкретика идната седмица след идна среща на работодателите с енергийния министър Александър Николов.

Освен това - от думите на премиера може да се направи заключението, че може изобщо да няма и покачване на цените на природния газ за бита и бизнеса, откакто Русия спря доставките на синьо гориво за България.

" Надяваме се в идващите няколко дни да дадем ясна вероятност за ценовите равнища. Надявам се, че няма да бъдат по никакъв метод доста неприятна изненада. Дори в противен случай - уповавам се да няма покачване. Но тези неща занапред се договарят. Надявам се в скоро време всички да са доста по-спокойни ", сподели Кирил Петков, след което се отдръпна, без да дава опция за журналистически въпроси.

В по-голяма конкретика влезе Корнелия Нинова, като открои няколко съществени точки от полемиката. На първо място остава непроменено желанието на властта готвеното ембарго на съветски петрол на равнище Европейски Съюз да не се отнася за България, като бъде желано изключение. Освен това - Нинова подкрепила настояването на бизнеса цената на газа да се резервира същата, на която доставяше " Газпромекспорт ", а в случай че има покачване поради новия микс, то то да бъде обезщетено под някаква форма от бюджета. Обсъжда се също по този начин вид за унищожаване на акциза върху природния газ.

" Всички тези диалози и съответни ограничения, които разискване, са ориентирани към това да спасим българската стопанска система и промишленост, да обърнем изключително внимание на енергоемките предприятия. От прекъсването да доставките на газ са наранени близо 30 000 компании и над 250 000 работни места ", сподели вицепремиерът.

" Настояваме за цени на ресурсите, сравними със средноевропейските. Не желаеме по-ниски. България има опция да обезпечи конкурентни цени, до момента в който има работеща АЕЦ " Козлодуй ", работещи на въглища поколения, въздух и вода, имаме самофинансираща се скица за компенсиране на изключително високите цени и свеждането им на равнището на средноевропейските крайни цени ", сподели ръководителят на АИКБ Васил Велев.

Задоволство от срещата изрази и ръководителят на БСК Добри Митрев. Но акцентира - бизнесът остава в протестна подготвеност и в случай че страната излъже упованията им ще изразят недоволството си. Настоя още и за обезщетенията за тока да не бъде решавано месец за месец, а те да продължат до тогава, до момента в който цените са на сегашните високи равнища.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР