Koмпенсации за собствениците на отровените пчели ще има. Това стана

...
Koмпенсации за собствениците на отровените пчели ще има. Това стана
Коментари Харесай

Ще има компенсации за отровените пчели

Koмпенсации за притежателите на отровените пчели ще има. Това стана ясно след изключително съвещание на Консултативния съвет по пчелите в Министерството на земеделието.

От началото на март до момента Ивайло Дочев е изгубил повече от 170 кошера. Смята, че инспекции се вършат единствено в неговото стопанство, без да се взимат проби от прилежащите ниви и внася тъжба в регионалната администрация: „ Не разбирам за какво проверяват единствено мен и проби не се взимат от нито един аграрни производител, който е в радиус пет километра от пчелина ми”, разяснява мъжът.

Тепърва ще стане ясно дали той ще има право на обезщетение.

„ Вземат се проби за проучвания, с цел да се потвърди повода за тази смъртност”, изясни зам.-министърът на земеделието и храните Янко Иванов.

Размерът на обезщетенията и броят пчеларите, които ще бъдат обезщетени, занапред ще се прецизира.

„ По време на изтребването на животни в Странджа всички бяха обезщетени и по тази причина ще настояваме да обезщетени всички”, сподели доцент Юлиян Станчев от Областен пчеларски съюз – Плевен.

Предстоят ремонти в наредбата, която регламентира отбраната на пчелите. А зърнопроизводителите упорстват за електронна система за уведомяване и цялостен указател на пчеларите.

„ Проблемът тук се оказа, че на обособени места, обособени сътрудници, са нарушили и страната би трябвало да си свърши работата като ги санкционира”, уточни Костадин Костадинов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Така най-малко към този момент националният митинг на пчеларите не е на дневен ред.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР