Компенсации на цените за отопление, саниране, реновиране на сгради, подпомагане

...
Компенсации на цените за отопление, саниране, реновиране на сгради, подпомагане
Коментари Харесай

Компенсации за закупуване на електрически автомобили са част от социалния фонд към зелената сделка -

Компенсации на цените за отопление, саниране, реновиране на здания, подкрепяне за закупуване на електрически транспортни средства са част от обществения фонд за подкрепяне на уязвимите групи - заяви Петър Витанов член на Европарламента на полемика “Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход “ в бюрото на Европейския парламент в България.

Социалния фонд за климата дава принадлежности за обезпечаване на обективен преход. Целта е постигането на въглеродни неутралности да не бъде платена от семействата с най-ниски приходи в разнообразни степени на накърнимост.

“Зелената договорка е отговор на климатичните промени. Тази зелена договорка, представляваща 15 закона, дава опция да се материализира тази енергийна гражданска война. Има единствено един закон, който обезпечава тези, които ще бъдат пострадали от енергийната договорка. Това е най-ключовият механизъм, който съставлява отплата за всички пострадали от енергийната договорка - тези, които ще пострадат от това, че ще се вдигнат цените на горивата и на отоплението.

Социалният фонд може да се случи по два метода. Първият е, в случай че непосредствено се дават средства на хората, в чиито семейства са се повишили цените на отопление. Лошото е, че няма да промени методът им на живот и няма да понижи излъчванията. Другата опция е посредством саниране, реновиране на здания, подкрепяне за закупуване на електромобил, тротинетка, което води до директни промени. 6 милиарда евро могат да стигнат до бедните хора. Моята цел като социалдемократ беше този енергиен преход да не бъде за сметка на бедните. Замърсителят заплаща да не бъде тази промяна на гърба на бедните - разяснява Витанов.

Енергийната беднотия е 40% съгласно данни на Евростат. От друга страна България има опция да вземе 3 пъти повече пари от обществения фонд. Тези, които могат да се възползват са тези, които са в риск от беднотия и застрашени от транспортна беднотия - сподели още Витанов.

“В България даваме 200-300 лева за дърва и въглища, вместо да променим енергийната система. До ден сегашен синдикатите отхвърлят да одобряват действителността за структуриране на енергетиката и затваряне на въглищата. Ние сме задължени да предприемем решения към най огромната рецесия, каквато е енергийната— разяснява Георги Стефанов - шеф на кабинета на заместител министър-председателя по климатични политики в оставка.

Венета Цветкова-Димитрова от Министерство на енергетиката заяви, че в България следва да бъде либерализиран пазара на природен газ и енергетика до края на годината. Това е освобождение на цените на битовите консуматори, въвеждането на търговия на излъчвания на автомобилния превоз - разяснява още тя.

Има европейски знак който пресмята енергийната беднотия, който свежда обстановката. Три страни от Европейски Съюз са в рискова енергийна беднотия, като в дъното е България с показател 0,7. Унгария и Словакия са другите две страни с показатели 6,2 и 8,4. При нас ситуацията е доста неприятно, показателят при Швеция и Финландия е над 90. По никакъв метод семействата не могат да бъдат приравнени към обществено слаби групи, казусът е по-сложен и публикуван - разяснява Минчо Бенов, шеф на Хабитат България

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР