Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете

...
Компенсаторни такси вече могат да се плащат и в пунктовете
Коментари Харесай

Голяма новина за всички шофьори, сгазили лука с винетка ТАБЛИЦА

Компенсаторни такси към този момент могат да се заплащат и в пунктовете на националните снабдители на услуги, където се заплащат пътни такси. Дружеството „ Интелигентни трафик системи “ АД сполучливо мина интеграцията със системата на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и получи правото да събира обезщетителни такси.

Другият сътрудник на Агенция „ Пътна инфраструктура “ в събирането на пътни такси – „ Диджитол Смарт Инфраструктура “ АД, завърши първия стадий от интеграцията за събиране на обезщетителни такси и предстоят изпитвания в тестова и продукционна среда.

До този миг обезщетителна такса можеше да бъде платена единствено на място при мобилните екипи на Научно-техническо управление посредством POS терминал с дебитна или кредитна карта или по банков път.

Възможността за непринудено заплащане на обезщетителна такса посредством пунктовете за продажба на националните снабдители на услуги е планувана в Закона за пътищата. По този метод потребителите ще могат по-бързо, по-лесно и на повече места да платят обезщетителна такса и да избегнат налагането на по-голяма глоба.

При придвижване по републиканската пътна мрежа без платена пътна такса – електронна винетка или тол такса, както и при неверно декларирани данни за ППС на нарушителите се дава опция да платят обезщетителна такса.

По този метод притежателят или лидерът на транспортното средство, с което е осъществено нарушаването се освобождава от административно-наказателна отговорност. Нарушителите се глобяват от контролния орган Агенция „ Пътна инфраструктура “, посредством електронен фиш, който се обработва и издава в отсъствието на лидера или на пътя сега на определяне на нарушаването от профилираните екипи на Научно-техническо управление.

Електронният фиш е документ за наложена санкция за придвижване по републиканската пътна мрежа без платени пътни такси, открито посредством стационарните контролни рамки.

Той се издава на притежателя на транспортното средство, вписан в документите за неговата регистрация. В 14-дневен период след приемане на електронния фиш, нарушителите също имат право да платят обезщетителна такса, с цел да избегнат по-висока глоба и преустановяване на административно-наказателна процедура.

Размерът на обезщетителните такси според от вида на транспортното средство е: Лек автомобил до 3,5 т70 лева.Товарен автомобил над 3,5 т до 12 т150 лева.Товарен автомобил над 12 т с 2-3 оси450 лева.Товарен автомобил над 12 т с 4 и повече оси750 лева.ППС за транспорт на пасажери с повече от 8 места до и над 12 т150 лева
Ако не платят обезщетителна такса, на нарушителите се постанова акт за определяне на административно нарушаване и санкция от 300 лв. за леките коли и от 750 лева до 3000 лева при тежкотоварни транспортни средства над 3,5 т според от масата на транспортното средство и броя оси.

Компенсаторна такса може да се заплати и по банков път, като в платежното разпореждане се показва номерът на електронния фиш. Сметката на Национално тол ръководство за отчитане на заплащания по банков път на наказания е IBAN: BG 50 BNBG 9661 3100 1658 01.

Проверка за издадени електронни фишове може да се направи на уеб страницата от бутона „ Проверка за нарушавания “. Справката може да бъде осъществена след въвеждането на регистрационния номер на автомобила и ЕГН на притежателя на транспортното средство или ЕИК, в случай че автомобилът е регистриран посредством юридическо лице. Статусът на нарушаването може да бъде тестван и при връчен електронен фиш като се уточни номерът на нарушаването и персоналните данни на притежателя.

В обновената версия на уеб страницата, която се планува да проработи до края на март 2021 година, потребителите ще да могат заплащат обезщетителни такси и онлайн по образеца на заплащането на е-винетки и маршрутни карти.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР