Компанията за мозъчно-компютърни интерфейси Neuralink на Илън Мъск публикува 9-минутен

...
Компанията за мозъчно-компютърни интерфейси Neuralink на Илън Мъск публикува 9-минутен
Коментари Харесай

Изумително: Първият човек с чип Neuralink в мозъка си играе компютърни игри само със силата на мислите си

Компанията за мозъчно-компютърни интерфейси Neuralink на Илън Мъск разгласява 9-минутен видеоклип, в който първият ѝ пациент движи курсора на мишката и играе игри на екран, употребявайки единствено силата на мозъка си.

Ноланд Арбо, 29-годишен пациент с квадриплегия, неподвижен преди 8 години при случай беше разгласен за първия пациент с имплант на Neuralink през януари. Месец по-късно Мъск заяви, че Арбо се е възстановил и към този момент може да ръководи курсора на компютърна мишка единствено с мисълта си.

Сега Neuralink разгласява видеоклип в X, в който показва какво разрешава технологията. Присъединен към инженера на Neuralink Блис Чапман, който показва Арбо като единствения си „ телекинетичен другар “, Арбо споделя, че обича да играе шах, на който не е съумял да се наслаждения доста през последните няколко години. Имплантът на Neuralink му разрешава да играе играта на екрана единствено с мисълта, че движи курсора.

„ Мога да го накарам да се движи, където си желая. Просто се взирах някъде на екрана и той се движеше там, където желаех, което е толкоз диво. Безумно е, в действителност е. Толкова е готино. Толкова съм благополучен, че съм част от това… всеки ден като че ли узнавам нови неща. Просто не мога да опиша какъв брой е готино. “

споделя Арбо

Не единствено шахът е това, на което Арбо към този момент може да се любува. Той споделя, че откакто се е научил да употребява системата, която включва въображаемо „ пренасяне “ на ръцете, преди да се концентрира само върху преместването на курсора е останал безсънен до 6 ч. сутринта, играейки Civilization 6. Арбо споделя, че преди този момент се е отказал да играе Civ 6 толкоз, колкото е желал, защото размерът и отнемащият време темперамент на играта му пречат да организира дълги сесии заради положението му.

Арбо прибавя, че имплантът Neuralink е имал проблеми и му се е налагало да го презарежда на всеки 8 часа. Въпреки това, той че акцентира, че чипът е трансформирал живота му.

След като през май 2023 година Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA) позволява клинични изпитвания с хора, Арбо става един от шестте утвърдени тестови субекта. Във видеоклипа на Neuralink той без изпитание играе шах, без да взаимодейства физически с компютъра.

„ Можех да го накарам да се движи където си желая. Просто гледах някъде на екрана и той се движеше там, където желаех. Толкова е готино. “

споделя той

Илън Мъск и Nеuralink плануват да употребяват тази технология, с цел да дадат опция на хора с увреждания и парализа. Компанията възнамерява да вгради подобен чип на повече пациенти, което ще даде опция за широкообхватни проби и вероятно ще докара до всеобщо разпространяване. От Neuralink дадоха обещание скоро да дават спомагателна информация за напредъка на Арбо и други софтуерни достижения.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР