Компанията за дигитални активи Нексо“ (Nexo) завежда иск за над

...
Компанията за дигитални активи Нексо“ (Nexo) завежда иск за над
Коментари Харесай

Nexo потвърдиха: Искат България да им плати 3 млрд. долара за репутационни щети

Компанията за цифрови активи „ Нексо “ (Nexo) завежда иск за над 3 милиарда $ против България, оповестиха от компанията, представени от Българска телеграфна агенция.

От „ Нексо “ изясняват, че „ размерът на арбитражния иск се дефинира от забележителните материални и репутационни вреди, резултат от дейностите на държавните органи по време на към този момент прекратеното, репресивно следствие против компанията, нейните чиновници и ръководители “. Очаквано, обвиняванията се потвърдиха като несъстоятелни, а досъдебното произвеждане откри своя логически край заради липса на закононарушения, написа в известието.

Искът е импортиран в секретариата на Международния център за споразумяване на капиталови разногласия (ICSID) към Световната банка във Вашингтон, според интернационалните спогодби за отбрана на вложенията. Интересите на „ Нексо “ пред трибунала ще бъдат представлявани от американската адвокатска фирма Pillsbury Winthrop Shaw Pittman LLP.

„ На 21 декември 2023 година, по-малко от година след зрелищната, показна акция и последвал административен и институционален произвол, бяха свалени всички обвинявания. Софийската градска прокуратура заключи, че „ няма осъществени закононарушения “ и приключи наказателните производства против ръководителите на „ Нексо “ – Коста Кънчев, Антони Тренчев, Калин Методиев и Траян Николов, като по този начин изрично ги оневини “, написа в известието.

„ След като проучихме случая в дълбочина, имаме вяра в силата и бъдещия триумф на желае на „ Нексо “, разяснява Матю Оресман, ръководещ съучастник на лондонския офис на адвокатската фирма, представен в известието.

„ Очакваме с неспокойствие да представляваме нашите клиенти в идната фаза на тази борба за правдивост “, показва Дебора Ръф, началник на арбитражния отдел в кaнтората.

От „ Нексо “ декларират, че „ директните последици от офанзивата на органите на страната, придружена от сериозна медийна акция против компанията и всеобщото тиражиране на погрешни изказвания “ са предизвикали „ колосални вреди “ върху активността и интернационалната им известност. Инвестициите на компанията в България претърпяха загуби в огромни размери, а обилни бизнес благоприятни условия в световен мащаб пропаднаха, означават от „ Нексо “. Като образец за това те показват, че е спряна взаимната работа на „ Нексо “ с три от най-големите американски капиталови банки по първичното обществено предложение на акциите на компанията на знакова фондова борса в Съединени американски щати. Оценката на „ Нексо “, дадена от тези банки тогава, е сред 8 и 12 милиарда щатски $, означават от компанията. Осуетено бе подписването на дълготрайно съдействие на „ Нексо “ с един от най-популярните европейски футболни клубове с над 330 милиона последователи в целия свят, показват още от компанията и изясняват, че цел на колаборацията е била основаването на извънреден, взаимен, реформаторски финансов артикул, осигуряващ достъп до капацитета на цифровите активи на милионите почитатели на футболния гранд. Опетненото име и известност на „ Нексо “ и на чиновниците й пред локални и интернационалните органи, сътрудници и институции посредством тиражирането на към този момент потвърдено погрешни изказвания, докара до пропускането на поредност от бизнес благоприятни условия, евентуални доходи и многомилиарден спад в цената на компанията, агрументират се още от „ Нексо “.

„ Макар офанзивите на българските управляващи през януари 2023 година да нанесоха своя удар върху „ Нексо “, ние съумяхме да удържим бизнеса “, показват от управлението на компанията, представени в известието. „ Но стремглавият ни напредък бе горещо посърнал. Безвъзвратно унищожени бяха многогодишни старания и пропуснахме неповторими благоприятни условия, които мъчно ще се повтoрят. Сега, откакто самата българска прокуратура оневини „ Нексо “, пристигна време да желаяме правдивост и обезщетение за нанесените големи репутационни и финансови вреди. Вярваме, че с нашите дейности ще покажем на властимащите, че властта и отговорността са неделими и сходен произвол не може да остане без последици. Това ще бъде както изстрадана и обективна реабилитация за „ Нексо “ и чиновниците ѝ, по този начин и основна стъпка към една по-прозрачна и добра среда за развиване на страната, която ще бъде в изгода както на българския бизнес, по този начин и на цялото общество “, показват от компанията.

От „ Нексо “ оповестяват още, че имат намерение да дарят до 20 % от полученото обезщетение за най-силно нуждаещите се и подценявани браншове в страната – детското опазване на здравето и обучение. Основен приоритет ще бъде поддръжка за построяването на по този начин нужните детски лечебни заведения и отделения в България, както и разнообразни начинания за повишение конкурентоспособността на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ на световната просветителна сцена, означават от компанията.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР