Компанията за бърза мода Boohoo не спазва програмата си за

...
Компанията за бърза мода Boohoo не спазва програмата си за
Коментари Харесай

Рекет на доставчици, непосилен труд, лъжи: Истината за бързата мода Boohoo

Компанията за бърза мода Boohoo не съблюдава програмата си за етични правила в работния развой, открива ново следствие на BBC Panorama.

Репортер под прикритие в централата на компанията в Манчестър открива доказателства, че личният състав е оказвал напън върху доставчиците, с цел да понижат цените, даже откакто са контрактувани покупко-продажби.

Това се случва, откакто компанията даде обещание да преразгледа практиките си през 2020 година, отбелязва BBC.

" Аз просто неистина "

Репортерът Ема Лоутър прекарва 10 седмици под прикритие в централния офис на Boohoo в Манчестър, където е административен помощник. Между април и юни тази година тя работи в натоварения отдел за рокли дружно със чиновниците, които договарят цените и вършат поръчки с доставчиците.

" Работата в Boohoo е интензивна ", споделя тя и добавя, че личният състав е подложен на " непрекъснат напън да смъква цените все по-ниско ". По време на работата си в Boohoo репортерката разказва тактичност за обезпечаване на евтини покупко-продажби с снабдители, които не отстъпват от цената.

" Влезте с ниски цени и в случай че не съумеете, просто кажете, че другаде можете да го получите по-евтино ", поучава я сътрудник. " Аз просто неистина. ", издава той.

Търговецът на дребно е пазарен водач в обезпечаването на най-новите сбирки за своите клиенти допустимо най-евтино и бързо. Миналата година Boohoo Group е имала 18 млн. клиенти и продажби на стойност 1,7 милиарда паунда.

Преди три години Boohoo даде обещание да промени метода, по който прави бизнес и започва програмата " Програма за смяна ". Този ход е провокиран след известия, че личният състав на фабрика за произвеждане на облекла в Лестър получава по-малко от минималната работна заплата и работи при рискови условия, напомня BBC.

След това Boohoo изиска обзор на веригата за доставки. След като инспекцията откри, че изказванията са " всъщност правилни ", компанията вкара програмата, която включва заричане да заплаща на доставчиците си обективна цена за облеклата в реалистични периоди.

Безмилостни условия за понижаване на цените

Разследването на BBC разкрива, че Boohoo оказва напън върху доставчиците да понижат цените - даже откакто поръчките към този момент са контрактувани.

Само за един ден на репортера е казано да контракти 5% понижение на повече от 400 поръчки, които към този момент са били контрактувани, което е икономисало на Boohoo хиляди лири.

Понякога заповедите за понижаване на цените идват от върха на компанията. По време на среща на чиновниците е казано, че изпълнителният шеф Махмуд Камани няма да разреши на купувачите да удостоверяват нови поръчки, до момента в който той не ги утвърди.

Служителите получават напрегнати имейли от снабдители, които се борят с настояванията на Boohoo за понижаване на цените.

В отговор, от Boohoo декларират пред BBC, че през миналата година е имало забележителна инфлация на разноските, която е всмукана, с цел да се поддържат налични цени за клиентите. Според компанията, множеството от доставчиците ѝ работят с нея от доста години и " това не би било допустимо, в случай че работата не беше печеливша ".

Изпълнение под напън

Целевите клиенти на Boohoo нормално са хора на възраст под 30 години, които желаят да купуват бързо изменящите се фешън сбирки допустимо най-бързо.

По времето, когато репортерът е под прикритие, сред поръчката на Boohoo в отдела за рокли и приемането ѝ са минали приблизително 10 седмици - така наречен време за осъществяване.

След това е наложена нова политика за всички облекла на марката - срокът за направа е шест седмици или по-малко, като доставчиците в Китай и Индия получават една седмица повече.

Питър Макалистър, изпълнителен шеф на Инициативата за етична търговия, съобщи, че колкото по-кратки са периодите за осъществяване, толкоз по-голям е натискът върху работната мощ и изискванията на труд.

" Ако постоянно оказвате подобен напън върху веригата за доставки, нормално се появяват проблеми ", добави той.

Адвокатите на Boohoo обявиха, че периодите за доставка не са нереалистични или несправедливи и е общоприета процедура да се постановат наказания за закъснение на доставките, които се разискват с доставчиците.

Мистериозната фабрика

През януари предходната година Boohoo открива лична фабрика в Лестър, наречена Thurmaston Lane.

Тя е част от " Програма за смяна " и цели да покаже новите етични практики на компанията. Фабриката е промотирана като английски индустриален център, предлагащ изцяло произвеждане на дрехи в Обединеното кралство. Но до момента в който репортерът под прикритие е в централния офис на Boohoo, открива, че обществените изказвания за Thurmaston Lane не всеки път дават отговор на протичащото се.

Стотици поръчки в действителност се създават от седем заводи в Мароко и четири в Лестър Адвокатите на Boohoo настояват, че Thurmaston Lane създава единствено 1% от всички облекла. Фабриката е открита, с цел да " подкрепя групата по няколко метода, в това число произвеждане и образование ", се споделя в изказване на Boohoo.

" Както във всеки бизнес на дребно, ролята на нашите обекти продължава да се развива с течение на времето ", допълват от компанията.

Никой не може да си тръгне

Тайно снимане на BBC в един от доставчиците на Boohoo - фабрика, наречена MM Leicester Clothing Ltd - разкрива, че на чиновниците е било казано, че може да се наложи да работят до късно през нощта единствено с няколко часа предупреждение, с цел да изпълнят поръчките на Boohoo.

Фабриката е приела поръчки за повече от 70 000 дрехи на Boohoo сред януари и юни тази година.

На фрагментите служащите се оплакват на мениджърите, че би трябвало да се приберат у дома, с цел да нахранят фамилиите си. По-късно един от ръководителите им споделя: " Никой няма да си тръгне в осем, в 10 или по-късно ".

Доставчиците на Boohoo би трябвало да подпишат кодекс за държание, съгласно който изключителният труд би трябвало да е непринуден.

От Boohoo обявиха, че MM Leicester Clothing Ltd е " обект на постоянни одити и неочаквани инспекции ", както е при всички техни заводи. " Приемаме извънредно съществено всяко нарушаване на нашия Кодекс за държание на доставчиците и сега проверяваме изказванията на BBC ".

Компанията съобщи, че е вложила " доста време, старания и запаси за реализиране на позитивна смяна " във " всеки аспект " на своя бизнес и верига за доставки.

След 10 седмици работа в Boohoo, Ема Лоутър е извикана на среща и й е казано, че е позволила неточности, които са коствали пари на компанията. Журналистката е уволнена, добавя BBC.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР