Компанията Telus International не е извършвала нарушения при модерацията на

...
Компанията Telus International не е извършвала нарушения при модерацията на
Коментари Харесай

Meta защити Telus и избяга от конкретни обяснения за заглушените критични гласове във Facebook

Компанията Telus International не е правила нарушавания при модерацията на българско наличие във Фейсбук. Такова умозаключение направи софтуерният колос Meta във връзка със случаите на блокирани цивилен гласове от обществената мрежа, чиито най-вече против Владимир Путин и войната, която води Русия в Украйна.

Изявлението на Меtа - притежателят на Фейсбук, беше прочетено по време на парламентарната комисия за електронно ръководство, която в четвъртък се занимаваше с тематиката за обществените мрежи в България и модерирането на изявленията онлайн. Акцентът беше върху Telus, за която към този момент се знае, че е подизпълнител на Меtа в страната, а предходната седмица пред централния ѝ офис се организира митинг.

Компанията, която е подизпълнител на Meta, трябваше да отговори на въпросите на депутати по отношение на изказванията на пострадали консуматори за " цензура ". За следващ път обаче нейните пояснения се изчерпаха до това, че не може да навлезе в конкретика за работата ѝ с съответен клиент, какъвто е Meta.

“Telus не може да приказва от името на Meta заради въпроси, свързани с конфиденциалността, и няма да отговори на въпроси за обзор на наличие за съответни клиенти, в това число за Meta ”, сподели Мерилин Тифинг, представител на основаната в Канада компания.

Тя повтори, че Telus и политика, без да имат отношение към тяхното съставяне.

" Telus не основава политиките за наличие, ние прилагаме политиките на нашите клиенти и прецизно съблюдаваме законодателството ", добави Тифинг.

А какви в действителност са тези политики?

Представители на софтуерния колос Meta също бяха поканени на съвещанието на комисията. Те, за разлика от представителите на Telus от Канада, не се явиха персонално и вместо това изпратиха мнение по въпроса, написано от Яков Туровски, шеф " Обществени политики " в компанията за Централна и Източна Европа.

В него той разказва процеса на модериране на наличие във Фейсбук, като дава към този момент известна обществена информация. Като тази, че изявленията и мненията в платформата се контролират посредством композиция от изкуствен интелект (ИИ); хора, които са рецензенти на наличие, и отчети от страна на консуматори.

Туровски показва, че екипите от хора включват над 15 хиляди експерти-рецензенти на наличие, за които даденият език е майчин.

" Тъй като ние доста добре знаем, че постоянно е нужен локален гражданин, с цел да се разбере съответното значение на дадена дума или политическия климат, в който се споделя дадена обява. Българското наличие, което изисква езикова и културна експертиза, се ревизира от български модератори ", изясняват от Meta.

Становището продължава с изложение върху други елементи от политиката за модериране на Фейсбук, инспекции, самостоятелни оценки и отчети от консуматори, само че главният въпрос " за какво и по какъв начин се блокират цивилен гласове " остава с неразбираем отговор.

Telus е добър сътрудник

В изказването си Яков Туровски споделя за работата на компанията с Telus, че " въз основа на скорошните изказвания за пристрастност на нашето модериране на наличие " е извършен спомагателен одит и " не са открити несъответствия или опасения ".

" Нашите одити за Telus демонстрират високи равнища на акуратност и са в сходство с други уеб сайтове за обзор в други местоположения ", написа шефът от Meta.

От подизпълнителя на софтуерния колос обявиха, че нямат и в никакъв случай не са имали връзки с съветското държавно управление и акцентираха, че още от началото на войната поддържат Украйна. Коментарът беше изработен поради обстоятелството, че някои от профилите в платформата са блокирани поради изявления против Путин и Русия.

В последна сметка съвещанието на парламентарната комисия освен не съумя да реши проблема, само че и дебатите на процедура бяха претупани. Комисията разполагаше единствено с една 30-минутна отмора време, с цел да прегледа случая, защото работата в пленарната зала беше удължена.

Самото осъществяване на от другите парламентарни групи, защото по устав не може в Народното събрание да заседават непрекъснати комисии, до момента в който към момента не е завършило разискването по главния дневен ред на Народното събрание. Въпреки това те постоянно го вършат.

Заседанието беше извършено на бързо в границите на почивката без особена опция за чуване и въпроси от страна на жителите. В залата бяха някои от пострадалите, чийто профили са били блокирани за известно време поради политиката на Фейсбук и изпълняваните от Telus дейности.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР