Компанията среща проблеми с глобалната верига за доставки, заради CovidВисокоскорстните

...
Коментари Харесай

Virgin Hyperloop ще вози товари, не хора

Компанията среща проблеми с световната верига за доставки, поради Covid

Високоскорстните влакове на Virgin могат да се движат със 1000 км/ч
(снимка: CC0 Public Domain)

Футуристичната влакова услуга Virgin Hyperloop, която дава обещание нова епоха в пътуването, ще се концентрира върху транспорта на товари, а не на хора. Промяната в посоката на развиване се дължи на проблеми с световната верига за доставки и Covid. Компанията към този момент е освободила към 100 свои чиновници.

„ Глобалната верига за доставки претърпя трагични промени през последната година, частично заради международната пандемия. „ Virgin Hyperloop като компания дава отговор на мощното търсене на клиентите за карго-базирана „ хиперлуп ” система и ще концентрира ресурсите си върху доставката на този артикул ”.
още по темата
Дългосрочната визия на компанията въпреки всичко си остава „ да се обърне към подвижността на пасажерите ”, гласи изказване, на което се базира.

DP World – логистична организация, която е благосъстоятелност на държавното управление на Дубай и мажоритарен акционер във Virgin Hyperloop, съобщи, че „ фокусирането върху товарните транспорти е по-лесно – има по-малък риск за пасажерите и по-малко регулаторен развой ”.

Свръхскоростният метод на транспорт е умислен за първи път от софтуерния бизнесмен Илон Мъск. Той предложи високоскоростна транспортна система във вакуумна тръба в изследователска публикация от 2013 година Идеята е капсулите да пътуват през тръбите с повече от 1000 км/ч по магнитни коловози, сходни на тези, употребявани от съществуващите маглев влакове.

Има няколко компании, които работят по превръщането на концепцията в действителност. Една от тях е благосъстоятелност на самия Мъск. Другата е част от групата Virgin на английския бизнесмен и милиардер Ричард Брансън.

Според специалисти, сходна транспортна система би трябвало да реши голям брой механически провокации. Например, сега тя не може да се оправи със завоите, тъй че пистите би трябвало да са по права линия. Освен това разноските за създаване на такива системи в мащаб биха достигнали милиарди.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР