Компанията се бори с други 9 хил. подобни случая с

...
Компанията се бори с други 9 хил. подобни случая с
Коментари Харесай

Johnson&Johnson е осъдена да плати 4.7 млрд. долара заради продукт, причиняващ рак

Компанията се бори с други 9 хиляди сходни случая с артикули, съдържащи талк. Тя отхвърля, че тези артикули съдържат азбест и да предизвикват рак

Още по тематиката
Johnson & Johnson е наказана да заплати 417 млн. $ поради артикул, причинявал рак

Компанията ще апелира присъдата, тъй като " е водена от науката, която поддържа сигурността на продукта Baby Powder "
23 авг 2017
Johnson & Johnson купува най-голямата биотехнологична компания в Европа за 30 милиарда $

Сделката ще обезпечи достъп на американската компания до портфолиото на Actelion Pharmaceuticals за лекуване на редки болести
26 яну 2017
Johnson & Johnson купува швейцарската компания Actelion за 30 милиарда $
26 яну 2017
Johnson & Johnson регистрира растеж в облагата

Компанията е осъществила 12% покачване във финансовия си резултат макар по-слабите си доходи
17 апр 2012 Американската корпорация за козметични артикули Johnson&Johnson беше наказана да заплати 4.69 милиарда $ обезщетение на 22 дами, които настояват, че са болни от рак, породен от артикули на компанията, съобщи Bloomberg. Става дума за основан на пудра артикул (подобно на детската пудра), предопределен за дамска хигиена.

Присъдата включва 4.14 милиарда $ наказателни вреди и 550 млн. $ компенсации. Сумата, която съдът в щата Мисури постанови като обезщетение, е шестата в листата на най-големи обезщетения, присъдени в Съединени американски щати поради некачествена продукция.

Делото

Процесът продължи шест седмици. Компанията дефинира присъдата като " резултат от фундаментално неправдив развой " и сподели, че ще апелира. Говорителката на компанията Каръл Гудрич съобщи, че Johnson&Johnson остава уверена, че продукцията й не съдържа азбест и не предизвиква рак на яйчниците.

Това е една от най-големите наказания, които компанията е получавала по отношение на обвиняванията за наличието на канцерогенни съставки в продуктите си. Тя се бори с още близо 9000 сходни случая с артикули, съдържащи талк. Johnson&Johnson отхвърля продуктите му да съдържат азбест и дава отговор на обвиняванията с изследвания, които демонстрират, че талкът е безвреден, като по този начин се оправя сполучливо с обвиняванията от сходен темперамент.

Ищците декларират, че повода за техните болести е точно дълготрайното потребление на бебешка пудра и други козметични артикули на компанията. Те упрекват компанията, че е била наясно с съществуването на азбест в продуктите си още през 70-те години, само че все пак не са подхванали ограничения и не са предизвестили клиентите си за риска.

Ищците настояват, че талкът, който съставлява мека канара, близка по конструкция с азбеста, може да се смеси с рисковото вещество по време на добива, което прави невероятно разделянето им. От J&J отхвърлят тези изказвания, базирайки се на направените проби, които подсигуряват, че талкът е без примеси и безопасен.

Повечето от 22-те дами, които са подали желае в съда в Сейнт Луис, не са от щата Мисури. Този щат е прочут с това, че нормално е благоразположен към ищците. Практиката на съчетание на обвинителите в сходни случаи е постоянно подложена на критика от обществеността и е определяна като " форумен пазар " от обвинените.
Марк Ланиер, юрист на обвиняването, дефинира в своето изказване след процеса, че J&J би трябвало да изтеглят продуктите с талк от пазара, " преди да причинят още провали върху хората, които биха довели до гибел ". " Ако J&J желаят да продават артикули с талк, би трябвало да ги обозначат като рискови ", добави Ланиер.

Разрешение за продажба

Американската Агенция по храните и медикаментите (FDA) направи подробно изследване на проби от талк сред 2009 година и 2010 година, анализирайки в това число и бебешката пудра на J&J. В нито един случай не беше намерено наличие на азбест.
По време на процеса Ланиер съобщи пред правосъдното жури, че " организацията, лабораториите и J&J са употребявали неефективни способи за тестване, които не са разрешили откриването на азбестови нишки ".

Hяĸoлĸo пoдoбни cъдeбни пpoцecа вeчe ca зaпoчнaли, a ĸoмпaниятa вeчe бeшe наказана дa плaти 417 млн. дoлapa нa житeлĸa нa Лoc Aнджeлиc, ĸoятo твъpди, чe e paзвилa paĸ нa яйчницитe cлeд yпoтpeбa нa въпpocния тaлĸ.
Bпocлeдcтвиe пo-гopнa cъдeбнa инcтaнция oтмeни глoбaтa c мoтивa, чe apгyмeнтитe нa жaлбoпoдaтeля ca нeдocтaтъчни и нeяcни.

Според Антъни Сабино, професор по право в университета Saint John в Ню Йорк, Johnson&Johnson има огромна възможност да понижи размера на санкцията след обжалване.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР