Компанията OpenAI отмени забраната за военно използване на ChatGPT и

...
Компанията OpenAI отмени забраната за военно използване на ChatGPT и
Коментари Харесай

ChatGPT вече може да се ползва за военни цели

Компанията OpenAI анулира възбраната за военно потребление на ChatGPT и другите си технологии за изкуствен интелект, заяви Engadget. 

Допреди дни страницата с изискванията за прилагане на чат-приложението не позволяваше огромният езиков модел да се употребява за " действия, които съставляват висок риск от физическа щета ", измежду тях и създаването на оръжие и използването за военни цели. Сега от OpenAI са премахнали тези обяснения.

Причината - компанията стартира съдействие със Съединени американски щати по въпросите на изкуствения разсъдък, в това число създаването на принадлежности за киберсигурност. По всяка възможност от OpenAI се надяват и на контракти с федералното държавно управление, от които най-доходоносни са точно тези за военни цели.

През последните години някои техногиганти сътвориха нещо като всекидневен стандарт - сходни принадлежности да не се употребяват за военни цели. През 2018 година хиляди чиновници на Гугъл излязоха на митинг против плана Maven на Пентагона, който използваше изкуствения разсъдък на компанията за разбор на видеозаписи от дронове.

От друга страна, Microsoft няма проблем да осигурява очила с разширена действителност за американската войска - по контракт за 480 млн. $, почнал през 2019 година, макар митинги на техни чиновници. А Amazon и Гугъл интензивно работят за това да обезпечават облачни услуги за армията, отново въпреки възраженията на хиляди техни чиновници.

Повечето разработчици на изкуствен интелект акцентират потребността от етични рамки на използването му - само че корпорациите, които заплащат за тази разработка, мъчно могат да откажат големите доходи от контракти с военните структури в страни като Съединени американски щати.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР