Компанията OpenAI, която създаде чатбота ChatGPT, сякаш върви към пълен

...
Компанията OpenAI, която създаде чатбота ChatGPT, сякаш върви към пълен
Коментари Харесай

Дойде ли краят на създателя на ChatGPT

Компанията OpenAI, която сътвори чатбота ChatGPT, като че ли върви към цялостен разпад. След като в петък бордът на шефовете на OpenAI изненадващо уволни съоснователя и изпълнителен шеф на компанията Сам Алтман, започнаха доста динамични и бързи процеси, оповестява Engadget.

Ситуацията е объркваща с малко изясненост какво тъкмо се случва. Имаше голям брой спекулации, че Алтман се връща, само че по-късно не се връща, че отново се връща, само че единствено в случай че бордът напусне и така нататък В следствие се появи и информация, че ще направи своя компания, а по-късно, че ще стане част от Microsoft.

В последна сметка цялата тази неизясненост ядоса доста и чиновниците на OpenAI. Те са към 770, като 700 от тях са подписали общо писмо, че ще изоставен компанията, в случай че Сам Алтман и някогашният президент на компанията Грег Брокман не бъдат върнати, а бордът напусне.

Служителите не поддържат аргумента на борда, че Алтман е трябвало да бъде уволнен поради съмнителни и нелоялни дейности и липса на бистрота. Писмото е подписано и от Мира Мурати, която беше назначена от борда за краткотраен изпълнителен шеф, а преди този момент беше механически шеф на OpenAI. Тя обществено поддържа Алтман през цялото време и беше заменена и като изпълнителен шеф бързо след назначението си. Сега компанията е управлявана от Емет Шеър, някогашен изпълнителен шеф на Twitch, а Мурати остава механически шеф.

В писмото чиновниците споделят, че са изгубили доверие в борда и считат, че той е посочил, че е неспсобен да е надзирател на OpenAI. В изявление за CNBC изпълнителният шеф на Microsoft Сатя Надела също поддържа Алтман. Той съобщи, че ръководството на OpenAI би трябвало да се промени, а Алтман и чиновниците, които желаят, са добре пристигнали както в Microsoft, по този начин и да останат в компания, само че след нужните промени. Microsoft е най-големият вложител в OpenAI с над 13 милиарда $ вложени в компанията и съгласно неофициална информация, управлението на софтуерния колос също е било оставено " на мрачно " за уволнението на Алтман и е схванало дружно с всички останали.

Бордът не е коментирал писмото на чиновниците. Те споделят, че желаят напускането на членовете да е неотложно и акцентират, че имат уверението на Microsoft да преминат към новата компания на Алтман, която ще е дъщерно сдружение на софтуерния колос. Мурати разяснява единствено с късото: " Open AI е нищо без чиновниците си ".

Инвеститорите също са недоволни и споделят, че и до момента не са получили ясно пояснение за какво Алтман е уволнен толкоз ненадейно.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР