Компанията Moderna Inc. планира до 2025 г. да започне опити

...
Компанията Moderna Inc. планира до 2025 г. да започне опити
Коментари Харесай

Moderna се подготвя за бъдеща пандемия, тества ваксини срещу 15 вируса

Компанията Moderna Inc. възнамерява до 2025 година да стартира опити с хора на ваксини против 15 застрашаващи вируса и други патогени, което е част от тактиката за създаване на ваксини, които могат да бъдат направени бързо в отговор на бъдеща пандемия, осведоми Bloomberg.

Според изказване на компанията става въпрос за прототипи на ваксини против вируса, причиняващ Близкоизточния респираторен синдром, братовчед на Ковид-19; вирусите Ебола и Марбург; вирус, пренасян от кърлежи, който предизвиква Конго-кримска хеморагична треска; и вируси, пренасяни от комари, като чикунгуня и денга.

Moderna е подложена на рецензии, съгласно които компанията постепенно доставя дози от имунизацията си против коронавирус в бедните страни и че патентите, които ползва в Южна Африка, заплашват достъпа до имунизациите. В отговор компанията разгласи съглашение за разкриване на цех за ваксини в Кения, в който ще се създават до 500 милиона дози годишно, макар че не посочи какви ваксини ще се създават там.

" От самото си начало сме се фокусирали върху създаването на световна стратегия за ваксини ", сподели основният изпълнителен шеф Стефан Бансел в изказване.

" Днес възобновяваме този фокус, като разширяваме работата си за създаване на ваксини против предпочитани патогени, които заплашват световното здраве. "
Въпреки че създаването на ваксина срещ коронавирус е относително елементарно, на Moderna й бяха нужни шест месеца, с цел да избере дозата и да откри сигурността, преди да стартира финалната фаза на изпитванията.

„ Moderna в този момент се концентрира върху това по какъв начин да подсигурява, че светът е квалифициран за идната пандемия ”, съобщи Бансел.

Компанията има за цел да приключи предварителните проби на дозата и сигурността на ваксини против голям брой застрашаващи вируси. По този метод, в случай че някой от тези вируси или техен непосредствен родственик провокира огромна зараза, Moderna ще разполага с първообраз на ваксина и ще може да стартира доста бързо огромни тествания за резултатност върху хора, сподели Бансел.

Познаването на подобаващата доза за дадена ваксина " е в действителност значимо ". " Можем да спестим доста време ", когато се появи нов вирус, в случай че към този момент са тествани ваксини против близки до него вируси.

Широк обсег

Програмата уголемява амбициозните старания на Moderna за създаване на ваксини за необятен набор от инфекциозни болести, които могат да застрашат здравето в международен мащаб. Компанията към този момент е почнала тествания на ваксини против два от предпочитаните патогени - ХИВ и вируса Зика. Разработването на ваксина против Нипа, гибелен вирус, пренасян от прилепи, който предизвиква периодически епидемии в Азия, е в лабораторен етап.

Други смъртоносни заболявания, към които е ориентирана програмата, включват две, които не се предизвикват от вируси - малария и туберкулоза. Moderna съобщи, че стартира и нова стратегия, която ще разреши на външни откриватели да проучат опциите за потребление на технологията на Moderna против нововъзникващи или подценявани заболявания.

Усилията могат да костват на Moderna 300 милиона $, сподели Бансел. Според основния изпълнителен шеф, до момента в който търси външни сътрудници, компанията ще създаде сама ваксини за всичките 15 заболявания, даже в случай че не откри съидейници, които да оказват помощ в напъните.

Moderna също по този начин съобщи, че в никакъв случай няма да наложи съблюдаване на патентите й за имунизацията против коронавирус на производители в 92 небогати страни и страни с невисок междинен приход, при изискване че имунизациите се създават само за приложимост в тези страни.

С отдръпването на вълната от инфектирани с Омикрон в доста елементи на света има вяра най-лошото от пандемията към този момент да е завършило.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР