Компанията майка на Фейсбук“ Мета“ заяви снощи, че ще бъде

...
Компанията майка на Фейсбук“ Мета“ заяви снощи, че ще бъде
Коментари Харесай

Компанията майка на „Фейсбук“ „Мета“ заплаши да премахне новините от платформата

Компанията майка на „ Facebook “ „ Мета “ съобщи нощес, че ще бъде „ принудена да обмисли “ премахването на новинарското наличие от платформата си, в случай че Конгресът на Съединени американски щати одобри законодателство, изискващо от софтуерните компании да заплащат на новинарските медии за техните материали, съобщи Асошиейтед прес. Това би било сериозен удар за журналистическите издания, борещи се с така и така сложния медиен пазар.

Ако бъде признат Законът за конкуренцията и отбраната на публицистиката, той ще разреши на новинарските компании да договарят групово със обществените платформи за изискванията, при които новинарските материали се появяват на техните уеб сайтове.

„ Мета “ съобщи, че по-скоро ще изтегли новините от платформите си, „ в сравнение с да се подложи на разпоредени от държавното управление договаряния, които незаслужено подценяват цената, която предоставяме на новинарските издания “.

„ Мета “, която е основана в Менло парк, Калифорния, е заемала сходни позиции и в предишното. Миналата година тя блокира за малко новините от платформата си в Австралия. Това стана, откакто страната одобри закон, който задължаваше софтуерните компании да заплащат на издателите за потреблението на техните вести. По-късно тя подписа съглашения с австралийски медии.

Припомняме, че облагите на новинарската промишленост понижиха доста през последните години и Гугъл и Фейсбук започнаха да преобладават рекламните пазари. Те се трансфораха в основен източник на доходи за журналистическите издания.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР