Компанията-майка на Facebook - Meta - заплашва да блокира споделянето

...
Компанията-майка на Facebook - Meta - заплашва да блокира споделянето
Коментари Харесай

Meta заплашва да блокира новините в Канада заради нов закон

Компанията-майка на Фейсбук - Meta - заплашва да блокира шерването на новинарско наличие в Канада, откакто ръководещите предложиха нов закон за онлайн медиите, заяви Engadget.

Законопроектът, извънредно сходен на австралийския Кодекс за договаряне на новинарските медии, принуждава платформи като Фейсбук да влязат в партньорства за шерване на доходи с локални новинарски организации. От години се подлага на критика обстоятелството, че обществените мрежи печелят от непознато новинарско наличие, споделено от потребителите.

От компанията на Зукърбърг афишират в формалния си блог:

" Искаме да бъдем транспарантни по отношение на опцията да бъдем принудени да обмислим дали да продължаваме да позволяваме шерването на новинарско наличие в Канада. "

Обяснението за опасността идва малко по-късно - от Meta са възмутени, че не са поканени на една от комисиите, обсъждащи законопроекта.

" Винаги сме подхождали към нашия ангажимент с канадските обществени управляващи по това законодателство в духа на почтен и обективен спор и по тази причина бяхме сюрпризирани да не получим покана за присъединяване, изключително поради обществените мнения на законодателите, че този закон е ориентиран против Фейсбук ", пишат още от Meta в блога си.

Разбира се, законопроектът е ориентиран към всички платформи, на които се споделят вести, а тезата, че Фейсбук са съществена цел единствено акцентира обстоятелството, че Meta видно се смята за монополист на пазара. Нещо, което Зукърбърг непрекъснато отхвърля.

Управляващите в Канада позволиха Гугъл на чуването, само че едвам откакто техногигантът изиска да взе участие.

Ръководството на Meta и канадските управляващи са в конфлик още откогато Зукърбърг и някогашната му оперативна директорка Шерил Сандберг подцениха призовките на комисията по нравственос на канадския парламент през 2019 година Канадски министър пък упрекна компанията, че употребява същите тези, които опита и в Австралия.

А точно - че шерването на новинарско наличие е нищожен източник на доходи за Meta.

Именно в континента-държава обаче Зукърбърг в последна сметка отстъпи. Австралийците одобриха закона, компанията за доста малко спря новините, само че по-късно въпреки всичко подписа контракти с огромни медии в страната.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР