Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването

...
Компанията майка на Facebook Meta свърза беларуското КГБ със създаването
Коментари Харесай

Meta: Беларуското КГБ е използвало фалшиви профили, за да засили мигрантската криза

Компанията майка на Фейсбук Meta свърза беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) със основаването на десетки подправени профили в обществените мрежи на хора, представящи се за публицисти и деятели, с цел да разпалят мигрантската рецесия на границата сред Беларус и Полша. Това заяви Ройтерс.

В отчет на Meta се показва, че тя е премахнала 41 профила и пет групи във Фейсбук и четири профила в Instagram поради нарушение на политиката ѝ за " координирано неавтентично държание ".

Фалшивите профили са разпространявали изказвания, че полските гранични чиновници употребяват мощ и заплашване против мигрантите.

" Тези измислени персони разгласяват рецензии към Полша на британски, полски и кюрдски език, в това число фотоси и видеоклипове за полски граничари, за които се твърди, че нарушават правата на мигрантите. Въпреки че хората зад тях се пробваха да скрият самоличността и координацията си, нашето следствие откри връзки с беларуското Комитет за Държавна сигурност (на СССР) " , добавя отчетът на Meta.
 Масови обиски на домовете на публицисти и деятели в Беларус
Масови обиски на домовете на публицисти и деятели в Беларус

Мащабната акция е била в най-малко девет града

Компанията обаче е премахнала и 31 акаунта и четири групи във Фейсбук, както и четири профила в Instagram, за които се счита, че произлизат от Полша и са ориентирани към публика в Беларус и Ирак. Не се показва връзка сред сметките и полската страна, само че се споделя, че те са имали за цел да обезкуражат мигрантите да се пробват да влязат в Европейски Съюз.

Страните от Европейския съюз упрекват Беларус, че е основала мигрантска рецесия по източните граници на блока, като е насърчила хиляди хора от Близкия изток и Африка да се опитат да преминат в Полша и Литва. отхвърля обвиняванията и хвърля виновността за обстановката по границите върху Европейски Съюз.
 Страните членки на Европейски Съюз договориха още наказания против Беларус
Страните членки на Европейски Съюз договориха още наказания против Беларус

Добавят 28 лица, органи и компании към санкционния списък
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР