Компанията майка на Facebook - Meta, представи модел на изкуствен

...
Компанията майка на Facebook - Meta, представи модел на изкуствен
Коментари Харесай

Meta пусна нов модел изкуствен интелект

Компанията майка на Фейсбук - Meta, показа модел на изкуствен интелект, който може да разпознава обособени предмети в границите на една фотография, дружно с набор от данни от анотации към изображения, за който се твърди, че е най-големият до момента по рода си, съобщи Ройтерс.

Изследователското поделение на компанията твърди в блог, че така наречен " Сегмент енитинг модъл " (Segment Anything Model - SAM) може да разпознава и разпознава обекти и предмети в фотоси и видеа, даже и да не се е сблъсквал с въпросните обекти по време на образованието си.

С помощта на SAM обектите могат да бъдат идентифициране с изтъкване или с изписване на дума. При една от демонстрациите след изписването на " котка " всички котки, присъстващи на една фотография, са били надлежна посочени и оградени с кръгче.

Големите софтуерни компании се надпреварват да показват пробиви и достижения в областта на изкуствения разсъдък, откакто през есента подкрепяният от Microsoft чатбот ChatGPT провокира същинска сензация и повлече вълна от вложения в бранша.

Meta към този момент е тествала няколко типа генеративен изкуствен интелект, сходен на ChatGPT, само че към този момент не го е присъединила в приложенията си. При все това основният изпълнителен шеф Марк Зукърбърг разгласи, че това е приоритет за актуалната година.

Главният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман също е добре осведомен с концепциите за повсеместен изкуствен интелект или AGI. Това на процедура е AI, което може да извършва голям брой разнообразни задания, да се учи на нови неща и качествата му да са равни или по-големи от човешките. Според мнозина точно чатбота ChatGPT на OpenAI е пътят към реализиране на AGI. Мнозина обаче се опасяват, че сходен изкуствен интелект бързо ще стане всевластен и може да унищожи човечеството.

В предишното Сам Алтман е сравнявал работата си с създаването на атомната бомба през 40-те години на предишния век. Той постоянно е споделял терзанията си за изкуствения разсъдък.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР