Компанията Леонардо е предложила обща цена от 123 363 956

...
Компанията Леонардо е предложила обща цена от 123 363 956
Коментари Харесай

Пропадна поръчката за шестте медицински хеликоптера frognews.bg

Компанията " Леонардо " е предложила обща цена от 123 363 956 лева без Данък добавена стойност, до момента в който избраната от Министерство на здравеопазването оптималната цена е 102 589 827 лева без Данък добавена стойност.

 

Въз основа на това комисията по публичната поръчка предлага на управлението на министерството тя да бъде прекъсната. На 23 ноември с решение, подписано от зам.-министъра на опазването на здравето Тома Томов, поръчката е прекъсната на съображение описаните от комисията претекстове, а точно: че единственият претендент е предложил по-висока от оптимално допустимата цена.

 

Запознати с процедурата разясниха, че е имало възражения от други производители, които са желали да се поправят част от техническите условия, с цел да бъдат изпълними. Техническата спецификация е съдържала повишени условия, само че евтино, което е направило изискванията неизпълними, съобщи Медиапул.

 

Прекратяването на поръчката значително ще забави осъществяването на плана за построяването на система за незабавна здравна помощ по въздух, който е залегнал и в Националния проект за възобновяване и резистентност.

 

Първоначалният график на доставките предвиждаше до 01.09.2023 година да бъде доставено общото съоръжение за всички хеликоптери, а до 01.12.2023 година да бъде осъществена доставката на първия хеликоптер.

 

В момента България е единствената страна в Европейския съюз, която няма медицински хеликоптери, нужни при обстановки, изискващи бърз превоз на потърпевши и медицински екипи от и до мъчно налични районни или медицински доставки на кръв, органи, медикаменти и така нататък В момента за тези цели се употребяват военни самолети и хеликоптери, които не са приспособени особено за медицински цели.  
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР