Компанията изнася около 70% от продукцията си зад граница ©

...
Компанията изнася около 70% от продукцията си зад граница ©
Коментари Харесай

Продажбите на изкуствени елхи растат

Компанията изнася към 70% от продукцията си зад граница

© Надежда Чипева Още по тематиката
Украсихте ли коледното дръвче?

През предколедната седмица ще бъде пикът в търсенето на елхи
18 дек 2011
O, Tannenbaum!*

Продавачите на коледни дръвчета чакат високо търсене във всички сегменти
17 дек 2010
Елхи без аромат

Единственият български производител на изкуствени коледни дръвчета усилва продажбите си
21 ное 2008 За множеството хора Коледа и Нова година не са същите без мириса на същинско борче и иглички по пода. Но продажбите на изкуствени елхи порастват, тъй като пораства и броят на тези, които считат, че с такава покупка избавят едно живо дръвче. " В страната годишно се продават към 240 000 изкуствени елхи ", посочи за " Капитал " Йонко Земярски, съучастник в единствения български производител на този артикул – компания " Грипс–ПВЦ " - гр. Раковски. По данни на компанията тя има към 60% пазарен дял. Останалите количества, които се продават в страната, са импорт от Китай, Холандия и Белгия.

Сезонен бизнес

Първата изкуствена елха в света е създадена от гъши пера в Германия през 1913 година Малко по-късно предприемчива американска компания за четки стартира производството на изкуствени дръвчета от пластмаса. Семейната " Грипс–ПВЦ " създава изкуствени елхи от 2004 година Първоначалната инвестиция е 240 хиляди евро, а технологията е истинска от Канада.

" Бизнесът с изкуствени елхи е сложен и рисков, тъй като е сезонен. Затова към момента нямаме конкуренция в страната ", разяснява Йонко Земярски. По предписание продажбите са през декември, само че в случай че температурите са високи, хората се настройват по-трудно за празнични покупки.
Изработката на едно дръвче лишава от 3 до 40 минути. Машините се програмират съгласно модела - елхите са фолийни (по-евтини и непретенциозни) и жилкови (наподобяват естествените). Различни са височината, дистанцията сред клончетата, дължината на пластмасовите иглички и други, само че всичко това се задава автоматизирано.

В България " Грипс–ПВЦ " си партнира с огромни вериги като " Метро ", " Мосю Бриколаж ", BAUHAUS, " Практикер " и други, както и с районни търговци на едро и дребно. Част от продукцията се продава и онлайн. Цените са от 8 до 350 лв. според от модела и височината на елхата (от 80 до 420 см).

Компанията изнася към 70% от продукцията си зад граница и има представителни магазини в Букурещ, Будапеща, Загреб, Белград и Любляна.

Модата - година по-рано

Модата при изкуствените елхи се диктува през януари и февруари на профилирани изложби във Франкфурт, Милано и Атланта. Собствениците на " Грипс " споделят, че нееднократно в годините са предизвикали българския пазар с фешън оферти – да вземем за пример сини и розови дръвчета, стимулиращи покупката на втора цветна елха, обърнати, които се закачат за тавана и висят с върха надолу, сребристи. Преди две години навлизат заскрежените елхи, а тази година най-новият модел е " Скандинавия 3D ", който прилича оптимално естествено дръвче.

" Все повече банки, общини и огромни сдружения поръчват великански елхи, някои от които са и с фирмено лого. Отделят бюджети, слагат условие за цвят, размер, осветяване, декорация и получават от нас приключен артикул. Тази година да вземем за пример монтирахме в центъра на Пловдив 13-метрова елха. Сибанк и ОББ също означават обединяването си с голяма елха ", разяснява Йонко Земярски.

През 2016 " Грипс-ПВС " откри логистичен център в съседство с фабриката, който улеснява осъществяването на поръчките и отвори още 10 работни места.

Следващата година ще проработи нова линия за произвеждане на новогодишни брандирани топки и светеща украса. Така фамилната компания ще затвори цикъла - от коледното дърво до украсата. " Инвестицията е за към 300 000 евро и ще прибави нови 7-8 работни места към досегашните 70 ", посочи Йонко Земярски. Финансовите доклади на компанията демонстрират, че през последните три години приходите й са 1.1-1.2 млн. лева, а облагата е съвсем без смяна към 50 хиляди лева
50 000 елхички от държавните горски предприятия

През тази година държавните горски предприятия и техните териториални поделения - горски и ловни стопанства, могат да предложат близо 50 000 коледни елхи, оповестиха от Министерството на земеделието, храните и горите. Близо 37 000 от дръвчетата са планувани за отрязване, а други 12 300 ще са със непокътната коренова система в контейнери с опция за засаждане. Коледни елхи се оферират на пазара и от частни и общински предприятия.
Всяка законно добита елха от разсадник, аграрни земи, частна или държавна горска територия би трябвало да има контролна пластина с самостоятелен номер. Пластините са с правоъгълна или овална форма и имат лента за еднократно неразглобяемо захващане към ствола на дръвчето. Изработени са от пластмаса с бял или жълт цвят. За елхите, които са със закрита коренова система в контейнери, не е наложително слагането на пластините, оповестяват от земеделското министерство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР