Компанията Hertz, специализирана в отдаването на леки автомобили под наем,

...
Компанията Hertz, специализирана в отдаването на леки автомобили под наем,
Коментари Харесай

Изненада: до 2027 г. производството на електромобили ще стане по-евтино от това на автомобилите с ДВГ, но разходите за застрахователни ремонти ще се увеличат с 30%.

Компанията Hertz, профилирана в отдаването на леки коли чартърен, към този момент се „ опари “ от закупуването на огромна партида електрически коли. Оказа се, че ремонтът им след случай е доста по-скъп, макар че номинално експлоатационните им разноски са по-ниски. Анализаторите на Gartner чакат, че до 2027 година производството на електрически автомобили ще стане по-евтино от това на колите с мотор с вътрешно горене. Но в това време междинната цена на застрахователните поправки на тези коли ще бъде с 30% по-висока.

Друга прогноза на Gartner е, че до 15% от производителите на електрически автомобили, учредени през последното десетилетие, могат да банкрутират. По-вероятно е да да консолидират активите си с други участници на пазара. Според Gartner амбициозните нови участници на пазара на електрически автомобили в този момент търсят способи за усъвършенстване на производството. Включително като да вземем за пример създаване на нови архитектури. Или пък прекосяване към шприцване на огромни елементи от каросерията, с цел да получат конкурентно преимущество пред класическите производители на коли. Рано или късно това неизбежно ще докара до консолидация на пазара.

Според анализаторите на Gartner още през 2027 година производството на един средностатистически електрически автомобил ще коства по-малко от производството на сходен автомобил с мотор с вътрешно горене. В същото време през идващите години индустриалните разноски за електрическите автомобили ще понижават по-бързо от разноските за тяговите акумулатори. Поради тази причина ремонтните действия, свързани с щета на батерията при положение на произшествие, ще костват огромни суми. Средно разноските за ремонт на електромобил след тежко произшествие ще бъдат с 30% по-високи, в сравнение с при колите с мотори с вътрешно горене. Такива застрахователни случаи по-често водят до цялостно отписване на колите. Това ще се отрази и на пазара на застрахователните услуги. Както посредством увеличение цената на полиците, по този начин и посредством желанието на някои участници просто да откажат да застраховат някои модели електрически автомобили.

На развиването на пазара на електрически автомобили отрицателно ще се отрази и неизбежният отвод на държавните управления на някои страни да субсидират продажбите на такива коли. Пазарът ще навлезе във фаза, която ще включва оцеляването на най-силните участници. През тази година, както чакат представителите на Gartner, ще бъдат продадени 18,4 милиона електрическия автомобил, а през идната – към 20,6 милиона единици. Оцеляването на доста производители на електрически автомобили ще зависи от способността им бързо да се приспособяват към условията на клиентите.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР