Компанията бележи ръст от 36% по този показател за 2022

...
Компанията бележи ръст от 36% по този показател за 2022
Коментари Харесай

Над 2 млрд. лв. за стоки на родни производители отчете Lidl за периода 2020-2022 г.

Компанията бележи растеж от 36% по този индикатор за 2022 година по отношение на 2021 година

Над 2 милиарда лева е оборотът на български компании в комерсиалната мрежа на Lidl в интервала 2020-2022 година Близо 90% от тази стойност е осъществена в страната, а останалите 10,6% са експорт в европейската мрежа на веригата.

Как тези обороти влияят върху развиването на самите компании и тяхното произвеждане, само че и на районите, в които те оперират, е тематиката на специфичен разбор, направен от Института за пазарна стопанска система (ИПИ). Според резултатите от техния отчет, през последните три години Лидл България доставя артикули от над 250 български компании от всичките 28 области на страната.

 Над 2 милиарда лева за артикули на родни производители регистрира Lidl за интервала 2020-2022 година Лъчезар Богданов, основен икономист, Институт за пазарна стопанска система

С максимален дял от продуктите, които българските производители са доставяли на веригата в интервала 2020-2022 година, са месото, саламите и рибата с общо 33%, млечните артикули и яйцата (16%) и плодовете и зеленчуците (7%). Сред останалите артикули са самун, разнообразни алкохолни и безалкохолни питиета и вода, захарни произведения, консерви, лютеници, сладка и други

 Над 2 милиарда лева за артикули на родни производители регистрира Lidl за интервала 2020-2022 година

„ Партньорството с български производители е стратегически приоритет за Лидл България. Тази година взехме решение да проучваме дружно с ИПИ по какъв начин тази взаимна активност се отразява върху районното развиване в страната, което е от основно значение. Резултатите още един път удостоверяват това, което постоянно ни е стимулирало в работата ни с родни производители – а точно изгодите. А изгодите са за всички: за българския консуматор, който получава качествени локални артикули на преференциална цена, за производителя, който става по-конкурентен на пазара и уголемява производството си, за локалната стопанска система посредством обезпечаване на претовареност и доходи “, сподели Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

 Над 2 милиарда лева за артикули на родни производители регистрира Lidl за интервала 2020-2022 година

„ Когато страната и бизнесът работят в синхрон, могат да създадат най-хубавото за българските консуматори. Подкрепяме напъните Ви да осигурите пазар за българските артикули освен у нас, само че и на непознати пазари. Стремим се да подкрепим това изпитание и да работим всички дружно в една посока. “, сподели заместник-министърът на стопанската система и промишлеността Ирина Щонова,  специален посетител на събитието, на което Lidl показа данните от отчета.

 

Въздействие върху производството

Съвместната работа на Лидл България с родните производители и оборотите, които те осъществят в комерсиалната мрежа на веригата, оказват позитивно въздействие върху растежа и развиването на самите компании.

Според разбора на ИПИ за водещите 50 доставчика (според цената на доставките), комерсиалните им връзки с Lidl носят приблизително 10,6% от общите им доходи, като при 13 компании те са над 1/3 от приходите, при 7 – над половината, а при три – съвсем всички доходи. Нещо повече – фирмите, които работят с Lidl, бележат интензивен растеж на общите доходи за последните три години, в сравнение с общото нарастване на приходите в преработващата индустрия в страната. Тези компании обезпечават претовареност на над 12 хиляди души, в доста случаи – в дребни обитаеми места със относително висока безработица.

 

Въздействие върху районите

Продуктите, които българските производители доставят за Lidl, са от всяка една от 28-те области в България. За интервала 2020-2022 година с най-висока цената на продукцията, осъществена в мрежата на веригата, е област Пловдив – над 250 млн. лв.. В още три области – София, Ловеч и Търговище, цената на доставките е над 100 млн. лв..

На общинско равнище Лидл България работи с локални производители от 85 общини. В съвсем половината от тях доставчиците са два или повече, а максимален брой са тези в София-град и община Пловдив.

Над половината от общините, в които е ситуирана индустриална мощ на най-малко един снабдител на веригата, имат население под 30 хиляди души, а в 1/5 (общо 16 общини) популацията е под 10 хиляди души. Това е знак за отмерено териториално систематизиране на стопанското влияние в цялата страна, в това число в райони със относително малко население и релативно слаба икономическа интензивност като цяло.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР