Компанията Antora Energy започна полевите изпитания на нов тип устройство

...
Компанията Antora Energy започна полевите изпитания на нов тип устройство
Коментари Харесай

САЩ започнаха тестовете на топлинен акумулатор от нажежени графитни тухли с електрическа ефективност над 30%

Компанията Antora Energy стартира полевите тествания на нов вид устройство за предпазване на топлината, употребяващо графитни тухли. Благодарение на електрическата проводимост на графита тухлите могат да бъдат нагрявани до 2000 °C просто посредством протичане на ток през тях. На изхода на сходен батерия може да има топлота за индустрията или електричество, което се генерира от вградени в модула инфрачервени фотоволтаици.

Промишлеността и откривателите не престават да търсят нови благоприятни условия за основаване на чист и ефикасен буфер за предпазване на силата от възобновимите източници. Променливият темперамент на електроснабдяването на мрежата, който съпътства производството на електрическа енергия от вятърна сила или слънчеви лъчи, постанова потреблението на буферни акумулатори. Най-удобният метод е силата да се съхранява в акумулатори, а точно в литиеви акумулатори, които изискват минимална поддръжка и имат значителен потенциал и висока компактност на предпазване на силата. Но това решение не може да се каже, че е на ниска цена.

Според предходни оценки разноските за предпазване на електрическа енергия в литиевите акумулатори доближават до 140 $ за киловатчас. След 2030 година тя ще спадне до по-разумните 20 $ за киловатчас, само че към момента ще бъде по-скъпа от употребата на електроцентрали, работещи с природен газ, при които разноските за произвеждане на електрическа енергия са 10 $ за киловатчас. Термалните акумулатори на Antora Energy дават обещание да се приближат до това по-ниско равнище при доста по-високо равнище на екологичност, лекост на произвеждане и употреба.

За разлика от съхраняването на топлината в разтопена сол или в елементарни глинени тухли, нейното акумулиране в графитни тухли е по-малко рисково и по-ефективно. Нагряването на тухлите до 2000 °C (всъщност това са графитни електроди, които се оферират в комерсиалната мрежа за потребностите на металургията, да вземем за пример за производството на алуминий) ще разреши топлината им да се употребява за производството на стомана. Ако клиентът се нуждае от електрическа сила, термоакумулаторните модули ще бъдат оборудвани с инфрачервени фотоволтаични панели, сходни на слънчевите панели, и успеваемостта на инсталацията ще бъде най-малко 30%.

Така наподобява графитната тухла нагрята до 1500 °C

Според разработчиците фотоконверторите стартират да работят изключително дейно след нагряване на тухлите при температура над 1500 °C. След тази граница доминира лъчистата сила. Но това ще стане на идващия стадий. Първата пилотна апаратура ще бъде нагрята до 1500 °C и ще може да отдава топлота на потребителя в продължение на няколко дни.

Интересно е да се означи, че Antora Energy е отчасти финансирана със средства на известния човеколюбец Бил Гейтс. Неговата фондация е вложила и в друга компания за произвеждане на тухли – Rondo Energy, която построява най-големия цех в Тайланд за производството на тухли за нов вид термични акумулатори.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР