Компания за анализиране на данни, работила с предизборния екип на

...
Компания за анализиране на данни, работила с предизборния екип на
Коментари Харесай

Компания незаконно използвала 50 млн. профила във „Фейсбук” в полза на предизборната кампания на Тръмп

Компания за анализиране на данни, работила с предизборния екип на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, се сдобила с милиони профили на американски гласоподаватели във " Facebook " и ги употребила за основаването на софтуерна стратегия за предугаждане и оказване на въздействие при избора на претендент на изборите в Съединени американски щати.

Това написа английското издание " Гардиън ", което отбелязва, че това е най-голямата интервенция в данните на " Facebook ".

Издайник е разкрил пред Observer по какъв начин компанията Cambridge Analytica - управлява се от милиардера Робърт Мърсър и по това време е била ръководена от Стив Банън, който е някогашен основен консултант на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, е употребила персонална информация без разрешение при започване на 2014 година за основаване на система, която може да направи профил на американските гласоподаватели. Целта е била гласоподавателите да бъдат атакувани самостоятелно с политически лозунги.

Документи, видени от Observer и доказани от " Facebook " със известие, демонстрират, че до края на 2015 година компанията е събрала информация в невиждан мащаб. Но въпросните повече от 50 милиона профила не са били известени и са били подхванати лимитирани стъпки за отбрана на персоналната им информация.

Данните са събирани посредством приложението thisisyourdigitallife.

Властите в Съединени американски щати и Англия проверяват разкритията.

Вчера вестник " Уолстрийт джърнъл " писа, че специфичният прокурор Робърт Мълър е изискал Cambridge Analytica да съобщи вътрешни документи като част от следствие за допустимо съдействие сред акцията на Тръмп и Русия преди изборите през 2016 година

През юни 2016 година акцията на Тръмп наела компанията. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР