Компаниите за ядрена енергия са изправени пред конкуренция за доставки

...
Компаниите за ядрена енергия са изправени пред конкуренция за доставки
Коментари Харесай

Отчита се рекордно покачване на цените на урана

Компаниите за нуклеарна сила са изправени пред конкуренция за доставки на уран от финансови вложители, които залагат на рекордно високи цени и възходящото търсене на радиоактивния материал, който се употребява за гориво на реактори.

Цената на суровия съсредоточен уран, прочут като " жълта торта ", се е повишила до най-високото си равнище от 2014 година насам, водена от новосъздадения капиталов концерн, ръководен от канадския управител на активи Sprott. Инвеститорите се обзалагат, че неналичието на нови уранови мини ще значи, че цената ще се повиши още повече, оповестява Financial Times.

Sprott Physical Uranium Trust е набрал към 3 млн. кг уран на стойност към 240 милиона $ от стартирането му на пазара на 19 юли. Това подкрепя покачването на цените на урана до над 40 $ за половина кг от 30 $ при започване на годината.

Агресивното изкупуване на урана ще окаже напън върху комуналните услуги, които би трябвало да обезпечат доставките на стоката за произвеждане на електрическа енергия. Скокът в цените идва на фона на проектите на Китай за огромно нарастване на потенциала на страната за нуклеарна сила през идващото десетилетие.

Като се прибавят притежанията на фонд, който е придобил, понастоящем Sprott държи 12 млн. кг уран на стойност към 1 милиарда $ под формата на уранов прахуляк.

Други финансови играчи също купуват количества уран, залагайки, че цената му ще се повиши. Yellow Cake Plc, компания, листната през 2018 година, сега съхранява към 8 млн. кг уран.

Oчаква се търсенето на уран да нарасне от към 73 млн. кг тази година до 103 млн. кг през 2030 година и още повече - до 132 млн. кг през 2040 година, съгласно Световната нуклеарна асоциация. До огромна степен този взрив се задвижва от увеличеното произвеждане на нуклеарна електрическа енергия в Китай, защото Пекин се стреми да понижи нездравословните си излъчвания.

В същото време предлагането на уран ще намалее с 15% до 2025 година и с 50% до 2030 година заради липса на вложения в нови мини. Освен това пандемията е нарушила доставките от някои от най-големите мини в Канада и Казахстан. През декември канадската Cameco краткотрайно спря производството си в локално езеро заради дефицит на служащи, преди да го възобнови през април. " Това се случва на фона на възходящото търсене на сила и възобновяване на стопанската система ", споделя Джонатан Гай, анализатор в Berenberg.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР